Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.4.2017 / Landsbygdens Folk
Hogan hoppas på tio år till för glyfosat
Hogan uttryckte nyligen sin förhoppning inför Europeiska ekonomiska och sociala kommittén EESK. Han räknar med ett beslut inom kommissionen inom de närmaste veckorna.
Enligt Hogan borde en förlängning gälla minst tio år för att ge branschen nödvändig säkerhet. Kommissionens beslut skulle basera sig på den europeiska kemikalieinspektionens utlåtande från mars månad.
Kamikalieinspektionen ECHA hänvisar till omfattande vetenskapliga data som bekräftar att glyfosat inte kan kopplas till cancer. Enligt experterna saknas vetenskapliga kriterier för en klassificering som cancerframkallande substans.
Trots detta är åsikterna om glyfosat alla annat än eniga. Världshälsoorganisationen WHO:s cancerforskningsinstitut IARC är inte beredd att utesluta cancerrisk och klassificerar till och med substansen som "sannolikt cancerframkallande".
Å andra sidan har Joint Meeting on Pesticides and Residues (JMPR), ett gemensamt organ inom WHO och FAO, uteslutit en cancerrisk för människor genom glyfosat som används enligt föreskrifterna.

Det sista ordet har medlemsländerna
Därmed har JMPR bekräftat tidigare slutsatser från europeiska och tyska experter på riskevaluering. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa och det tyska expertrådet BfR har uteslutit skador på den mänskliga hälsan.
Trots detta är det ännu för tidigt för kommissionen att garantera en fortsättning. Hogan uttrycker förhoppningar men starka krafter pressar på ett definitivt förbud. Gröna politiker och lobbygrupper vill förbjuda glyfosat.
Experter och politiker som försvarar glyfosat anklagas konsekvent för att vara köpta av Monsanto och de andra stora agrarkoncernerna. Konkreta belägg för sådana anklagelser har inte synts till.
EU-kommissionen ville ursprungligen förlänga tillståndet för glyfosat med femton år som ett rutinmässigt beslut. Det stötte på ett så stort motstånd i några medlemsländer att fristen måste förkortas till nio år.
Till och med detta misslyckades, som en följd av oenighet mellan medlemsländerna. Den nödvändiga kvalificerade majoriteten kunde inte mobiliseras. I praktiken blockerades beslutet av en rätt liten grupp medlemsländer.
Frågan skickades därefter tillbaka till kommissionen som beslöt att förlänga tillståndet med 18 månader, tills ECHA-utredningen skulle bli färdig. Nu är det så dags. Kommissionen måste lägga fram ett nytt förslag till medlemsländerna.

Bättre beredskap för obekväma beslut
Det återstår att se om ECHA-utlåtandet lyckas påverka de glyfosatkritiska medlemsländerna. I den förra röstningsomgången blockerades det nya tillståndet i praktiken av Tyskland, som lade ned sin röst.
Tyskland betraktas som tungan på vågen i omröstningen. Den konservativa jordbruksministern Christian Schmidt och förbundskansler Angela Merkel stöder glyfosat, men kommer ingen vart utan det andra regeringspartiet, socialdemokraterna.
Christian Schmidt beklagar att det har gått politik i en fråga som egentligen borde avgöras av experter på vetenskapliga grunder. Mer än tusen studier har utvärderats. Det borde räcka som beslutsunderlag.
Den socialdemokratiska miljöministern Barbara Hendricks hänvisar till försiktighetsprincipen. Enligt Hendricks finns det ingen grund att ge tilläggstid för glyfosat så länge det finns öppna frågor om säkerheten.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill ändra reglerna för att få ett slut på blockaderna i kommittén. Målet är att minska politiseringen och tvinga medlemsländerna att fatta obekväma beslut i kommittén.
Det återstår att se hur det går då frågan avancerar så långt. Först ska kommissionen lägga fram sitt förslag till en förlängning. Resten är ännu öppet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab