Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.4.2017 / Landsbygdens Folk
CAP måste fokusera på uthållig produktion
Enligt Hogan måste jordbruket framöver konkurrera om pengar i EU-budgeten med områden som migration, säkerhet och försvar. Dessutom slår Brexit ett hål i budgeten med konsekvenser för CAP-anslagen. Resurserna begränsas mer och mer.
Därför är det desto viktigare att jordbruket kan motivera betalningarna till jordbruksbudgeten. Jordbrukarna ska inte bara leverera trygga livsmedel. De förväntas också förvalta naturresurserna på ett uthålligt sätt.
Hogan gick in på jordbrukets förpliktelser för klimat och miljö i sitt anförande inför Europeiska ekonomiska och sociala kommittén EESK. Han konstaterade att förgröningen blev en central del av jordbrukspolitiken redan 2013.
Förgröningen har kommit för att stanna och borde byggas ut. Vi måste acceptera fler åtgärder på det hållet. Jordbruket ska inte bara trygga livsmedelsförsörjningen. Lika viktiga är en hållbar förvaltning av naturresurser och kollektiva nyttigheter, menade Hogan.
CAP-stödet kan ålägga jordbrukarna att göra mer för att uppfylla kommissionens prioriteringar och internationella skyldigheter för klimatet och miljön. Det förutsätter att jordbruket kompenseras som alla andra leverantörer av offentliga nyttigheter.
Enligt Hogan bidrar dagens CAP redan till målen men ribban kan höjas ytterligare. Det förutsätter investeringar i teknologier och innovation för en effektivare produktion. Ny teknik är viktig men traditionella jordbruksmetoder kan i vissa fall också bli intressanta.
Precisionsjordbruk, IT-system, nya råvaror och en bättre resursanvändning kan förändra jordbruksproduktionen till en modern kretsloppsekonomi. Så kan bonden kombinera jordbruksaktiviteter och miljöåtgärder på bästa möjliga sätt, menade Hogan.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab