Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
21.4.2017 / Landsbygdens Folk
EU och Australien samtalar om frihandel
Under mötet gick Malmström och Ciobo igenom de viktigaste detaljerna för samtalen. Målet är att avlägsna onödiga handelshinder och underlätta utbytet av varor, tjänster och investeringar.
Jordbrukshandeln är en av de viktigaste tyngdpunkterna i de kommande samtalen. Jordbruksprodukterna är ett sensibelt område för vardera parten. Trots detta kommer ingen produktgrupp att uteslutas ur förhandlingarna på förhand.
Några EU-länder med Polen i spetsen har varnat kommissionen för konsekvenserna. Polens regering fruktar den starka mjölksektorn i Oceanien, som i värsta fall kunde bli ett hot mot de europeiska mjölkbönderna.
Samtalen berör också grön teknologi, ekologiskt jordbruk, förädlade livsmedel och djurvälfärd. Ett viktigt område är immateriell egendom, där bland annat geografiska ursprungsbeteckningar och patent ska diskuteras.
EU är Australiens tredje viktigaste handelspartner. Under fjolåret steg värdet av handeln mellan EU och Australien till ett värde av 45,5 miljarder euro med ett överskott på 19 miljarder euro till EU:s fördel. Också inom jordbrukshandeln var saldot positivt.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab