Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
7.4.2017 / Landsbygdens Folk
Sju decennier för lantbrukets väl

Man hade en klar åsikt att det bästa sättet att få det fackliga budskapet förmedlat till medlemmarna var en egen, regelbundet utkommande tidning. Efter att ha undersökt möjligheterna att samarbeta med på den tiden utkommande lantbrukstidningar på svenska utan att komma till resultat beslöt centralstyrelsen i januari 1947 att själv börja ge ut en tidning.
Tidningens namn skulle bli Landsbygdens Folk, LF, och den skulle till en början utkomma varannan vecka. Det första numret av LF utkom den 16 april 1947 och tidningen mottogs med utomordentligt stort intresse enligt styrelsens protokollsanteckningar.
Mina egna första minnen av Landsbygdens Folk är från tiden då den närmade sig tjugo års åldern. Som på de flesta jordbrukarhem på den tiden i Nyland var det två dagstidningar, rikstidningen och lokaltidningen, samt LF som man kunde utöva sina färska läskunskaper på.
Av dessa tidningar var då nog LF minst intressant, serierna hörde på den tiden till mina favoriter och bland dem noterade jag inte Plutten alltför högt.
Men från slutet av 1970-talet och med största sannolikhet även framledes hör nog Landsbygdens Folk till de tryckta svenskspråkiga tidningar som jag och säkert det stora flertalet finlandssvenska lantbrukare läser eller åtminstone ögnar igenom på fredagarna.
Fast det inte skulle finnas något revolutionerande i veckans LF är det störande om tidningen av en eller annan anledning inte hämtas till postlådan av posten på fredagen, något som tyvärr allt fler läsare fått uppleva under senaste tiden.
Finns det då någonting i dagens Landsbygdens Folk som kunde vara annorlunda? Jag har själv blivit du med det nya formatet som också medfört att tidigare ibland överlånga artiklar minskat betydligt. Aktiviteten från medlemmarna/läsarna gentemot LF kunde säkert också synas i form av debattinlägg eller motsvarande, de läses av de flesta och med stort intresse.
Utmaningen att ge ut en facktidning på finlandssvenska till en jordbrukarkår som sakta men säkert minskar blir inte lättare med åren. Under de senaste åren har speciellt kostnaderna för distributionen av Landsbygdens Folk märkbart ökat och som sagt dessutom felat alltför ofta.
Då går det ju förstås att läsa tidningen elektroniskt på nätet men det stora flertalet av LF:s läsare föredrar ännu att läsa den tryckta tidningen. För de yngre lantbrukarna kan läget vara ett annat och överlag kan våra läsvanor ändras snabbare än vi tror.
Landsbygdens Folks viktigaste uppgift så väl i dag som för sjuttio år sedan är att sprida information till producenterna och så kommer det också att vara i framtiden, i form eller annan.

Holger Falck
Förbundsordförande, SLC

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab