Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.4.2017 / Landsbygdens Folk
Lockande vara medlem både i Andelsförbundet och Pellervo
Bakgrunden till de nya medlemsavgiftsgrunderna är att några av Andelsförbundets medlemmar har fusionerats med Pellervos medlemsföretag. För att medlemskapet i Andelsförbundet fortsättningsvis ska locka och för att kunna erbjuda Pellervos medlemmar med svenskspråkig verksamhet Andelsförbundets tjänster, blir Andelslagets medlemsavgiftsgrunder enhetliga med Pellervos, berättade vd Kari Huhtala.
Målet är att det blir attraktivt att vara medlem i båda organisationerna. Nämnas kan att strategin verkar fungera - till exempel Maitosuomi, som efter fusionen med Mejeriandelslaget Milka, har cirka tjugo procent svenskspråkiga medlemmar, blev medlem i Andelsförbundet i mars.

Hoppas på nya medlemmar
Styrelsens ordförande Lars Björklöf förklarade att modellen ska kännas rättvis, men att det samtidigt är viktigt att Andelsförbundet fortsättningsvis har en egen finansiering med egna intäkter.
- Tidigare har dubbelt medlemskap bromsats av kostnaden. Styrelsen ansåg att Andelsförbundet behöver alla medlemmar och vi hoppas också att vi ska få nya medlemmar.
Björklöf sade att Andelsförbundets och Pellervos gemensamma arbetsgrupp som tagit fram de nya medlemsavgiftsgrunderna har behandlat medlemsfrågor i positiv anda.
- Jag upplever att det inom Pellervo finns en stor förståelse för Andelsförbundets verksamhet. Det nya konceptet behövdes och kanske till och med förstärker detta den svenskspråkiga verksamhetens position genom att hålla kvar medlemmar i Andelsförbundet-Pellervo-gemenskapen.
- Nackdelen med den nya modellen är att medlemsavgiftsinkomsterna kommer att sjunka betydligt. I diskussionerna har pengar ändå inte varit huvudsaken, det viktigaste har varit att hitta en lösning som känns rättvis och hållbar.

Fortsatt medlemskontakt
I fjol besökte Andelsförbundets styrelse och vd flera av medlemsföretagen. Kari Huhtala berättar att man även i år kommer att sträva efter en aktiv kontakt med medlemmarna för att kartlägga behov och önskemål.
- I november planerar vi att ordna ett matseminarium, Från jord till bord, i samarbete med ÖSP.
I år kommer extra fokus att vara på nykooperationer och på arbets- och företagskooperationer som har potential i hälsobranschen efter vårdreformen.
- Stora kooperationer som S-gruppen, Andelsbanksgruppen och Lokalförsäkringsgruppen är beredda att ta del av de möjligheter vårdreformen kan ge. När det gäller mindre kooperationer är jag orolig att våra andelslag inom den sektorn är för små och inte tillräckligt konkurrenskraftiga och professionella.
Huhtala gläder sig åt att särskilt unga stadsbor visat intresse för att starta kooperativ, även om svenskspråkiga småandelslag, skolandelslag och infraandelslag inte varit med så mycket i verksamheten. Han nämner att det i år utkommer en ny broschyr om andelslag och att Andelsförbundet vill satsa på en skolkampanj för att öka kunskaperna om vad en kooperation är och hur den fungerar.

Olenius fick förtjänsttecken
På årsmötet omvaldes styrelsen med undantag av Kjell Olenius, som avtackades med en guldmedalj för långvarigt och förtjänstfullt arbete. Olenius har verkat inom kooperationen sedan 1999 och i Andelsförbundets styrelse sedan 2012.
Kristian Westerholm, tidigare suppleant, valdes till ny ordinarie medlem i styrelsen. Tom Liljestrand valdes till ny suppleant.

Anna Kujala
anna@tipos.fi

Andelsförbundets nya medlemsavgifter

  • Medlemsavgiften räknas enligt samma formel som Pellervos medlemsavgift: 0,0025 % av omsättningen för alla andelslag, 150 euro för distriktsammanslutningar.

  • Minimiavgiften är i år 238 euro, men stiger inte för dem som nu har en lägre avgift.

  • Pellervos medlemmar kan ansluta sig till Andelsförbundet med en tilläggsmedlemsavgift på 8 %, dock minst 150 euro, av Pellervos medlemsavgift.

Andelsförbundets styrelse 2017
Lars Björklöf, ordförande
Stefan Saaristo, viceordförande
Jan Anderssén
Maria Pietola
Kristian Westerholm (nyinvald)

Suppleanter:
Henrik Strandberg
Patrik Häggblom
Niels Borup
Pirjo Laaksonen
Tom Liljestrand (nyinvald)

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab