Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.4.2017 / Landsbygdens Folk
Aktiva markägare i Ingå kan påverka generalplanen

Framför allt tycker Christian Nyholm det är viktigt att se framåt och försäkra sig om att man inte stänger några dörrar för kommande generationer.
- Om nästa generation vill ändra produktionsinriktning eller satsa på annat sätt ska det finnas möjligheter att utveckla verksamheten, säger Nyholm.
Han avser bland annat gårdar som består av flera fastigheter med gamla tröskhus och lador som kanske inte idag är viktiga för verksamheten men ändå strategiskt placerade.

Skyddsområden på måfå?
Beteckningen AM är gårdens driftcentrum och där får uppföras olika sorters byggnader som betjänar verksamheten på en gård.
- På AM-området är det inget tjafs om saken, men har du andra beteckningar kan det löna sig att yrka på att få det ändrat till AM, råder Nyholm.
Även om det på en gård finns olika registerlägenheter har de i regel slagits ihop till en ägarlägenhet.
Linjedragningarna har gjorts utgående från kartor och ibland kan de te sig ologiska för den som känner terrängen.
- Grundvattenområdenas skyddsområden verkar ibland vara dragna på måfå, säger Nyholm och förundrar sig över en skyddsgräns som i hans fall går tio meter in i åkern och följaktligen medför en hel del extra arbete.
Nyholm uppmanar också alla markägare som har flera fastigheter att kolla att alla säkert finns med i utkastet och att totalarealen som står som beräkningsgrund för byggrätterna faktiskt är den rätta.
- Eftersom beräkningsgrunderna lite har ändrats kan det finnas en logisk förklaring till att antalet byggrätter kan ha minskat, men det lönar sig att kolla upp, säger Nyholm.

Kan bli ett bra verktyg
Också beteckningarna M1 och M2 lönar det sig att ha under uppsikt. De anger jord- och skogsbruksdominerat område, men M2 innebär en strängare begränsning av byggande.
- Jag har själv inte ett enda M1-område så jag kommer nog att lämna in en anmärkning på det och några andra saker också, säger Nyholm.
SLC Nylands lokalavdelning i Ingå kommer att lämna in ett genmäle av allmän karaktär.
Det är också viktigt att markägare funderar på placeringen av byggrätterna. I vissa fall har de varit placerade på alldeles orimliga platser och sådant går ofta att korrigera om man märker det i tid.
Själv tror han ändå att generalplanen när den väl är godkänd kommer att vara ett bra verktyg för tjänstemän och förtroendevalda. Byggandet i kommunen ska inte bero på vem som sitter på respektive befattning.

Övergår till eko av ekonomiska skäl
Generalplanen är en av de största och viktigaste frågorna Nyholm kommer att hålla under uppsikt både som privat jordbrukare och som lokalavdelningsordförande.
Nu ser han fram emot en ny odlingssäsong som för honom kommer att vara den sista som konventionell odlare. I nästa år går han efter moget övervägande över till ekoodling.
- Det är verkligen inte av ideologiska skäl utan strikt ekonomiska, säger han.
Han är less på den sviktande lönsamheten för spannmålsodling.
- Vi ska inte skrika efter mer stöd, men vi borde få ett rättvist pris för vår vara.

"Som ett krokodilgap"
Han ser inte att utvecklingen radikalt kommer att förändras inom de närmaste åren.
- Det är som ett krokodilgap. Vi har samma priser på vete och maltkorn som när vi gick med i EU. Gödselpriserna har fördubblats sedan dess och det har maskinpriserna också, suckar Nyholm.
Han säger ekoodlingen trots allt har lyckats bättre än den konventionella odlingen med marknadsföringen av sina produkter.
Det finns en certifiering för ekoprodukter, medan den konventionella spannmålen tävlar i samma kategori som sådant som besprutats med glyfosat och dessutom odlats i mer gynnsamma odlingsförhållanden.
- Jag ser det här med ekoodling som en positiv utmaning. Vackra tal och medömkan leder ingen vart. Vi måste göra något själva också, säger han.

TEXT & FOTO
Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Generalplanen i Ingå finns till påseende fram till 23 april

Ingå lokalavdelning ordnar en informationskväll om generalplanen 11.4 kl 18 på Wilhelmsdal.
Närvarande bland andra planläggningschef Minna Penttinen och SLC:s jurist Mikaela Strömberg.
Från kl.17 framåt har medlemmar möjlighet att ställa frågor om generalplanen till Ingrid Träskman från samhällstekniska nämnden.
Den 19 april kl.16-19 kan markägare träffa Minna Penttinen och Sten Öhman på kommungården utan tidsbeställning. Det går också bra att beställa tid någon annan dag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab