Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
7.4.2017 / Landsbygdens Folk
Kina dumpar riset och satsar på potatis
Den lättodlade potatisen ska lösa problemen, enligt en plan från regeringen. Det är mindre bekant att Kina redan i dag är världens största producent av potatis. Årligen producerar kineserna 80 miljoner ton potatis på 5,4 miljoner hektar.
Konsumtionen per person är trots detta relativ låg. Riset är fortfarande det traditionella baslivsmedlet, väl förankrat i kinesernas kollektiva matmedvetande. Potatisen - som kallas "tudou" (ungefär jordböna), tillreds framför allt som en grönsak.
Den kinesiska regeringen försöker nu ställa om kinesernas matvanor. De närmaste tio åren ska potatisarealen i Kina fördubblas till tio miljoner hektar. Motiveringen är Kinas tilltagande brist på odlingsmark, skriver China Daily.

Uppvärmningen tränger ut riset
Klimatförändringen väntas försämra försörjningsläget i framtiden då stäpperna breder ut sig. I de norra delarna av landet är vidsträckta odlingsarealer redan ofruktbara. Pesticidbelastningen är ett stort problem.
Vintrarna är långa och kalla medan somrarna är torra. Det är praktiskt taget omöjligt att odla ris under sådana förhållanden. I de södra delarna av landet är riset det viktigaste baslivmedlet. I norr odlas spannmål. Majs bildar en gränslinje mellan norr och söder.
Potatisen ska bli Kinas fjärde pelare för livsmedelsförsörjningen, anser regeringens livsmedelsstrateger. Potatisen ska stå för en tredjedel av Kinas matproduktion. Stora arealer med ris, spannmål och majs ska omvandlas till potatisodlingar.
Den härdiga potatisen växer under svåra omständigheter. Potatisodlingen har dessutom en stor fördel ur miljösynpunkt. Den klarar sig med en tredjedel mindre vatten än riset och ger en tredubbel hektarskörd.
Redan i dag utgör potatispulver omkring hälften av ingredienserna i basmat som nudlar, steamed buns och degfickor. Kinesiska forskare har nyligen utvecklat ett artificiellt ris med tillskott av potatispulver.

Satsar på potatisforskning
Till sitt näringsvärde kan potatisen mycket väl mäta sig med riset. Den innehåller gott om C-vitamin och andra värdefulla ämnen. Det höjer kinesernas motivation att introducera potatisen som ett varaktigt baslivsmedel.
Jordbruksministeriet satsar på ökade anslag för potatisodling. Universitetet i Yunnan har grundat en ny institution som har specialiserat sig på potatisforskning. Forskarna arbetar bland annat med metoder för att odla potatis från frö i stället för knölar.
Det är ändå inte lätt att förändra matvanor för ett helt folk. Därför kommer regeringen att finansiera en omfattande och bred reklamkampanj som ska göra potatisen intressant för gemene man.
Framöver ska potatis bli ett synligt inslag på plakat i den kinesiska gatubilden. Kinas TV-kockar ska presentera smakliga potatisrätter i sina showprogram. Dessutom ska snygga webbsidor läggas ut med tilltalande bilder och läckra recept.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab