Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.9.2002 08:39:38 / LF
Det går trögt för CAP-reformen
Alla beslut om EU-kommissionens förslag till mellanöversyn av CAP får vila tillsvidare. Först måste det tyska valet och den irländska folkomröstningen stökas undan. Samtidigt mobiliseras ett ökat motstånd mot reformen.
EU-lantbruksministrarnas informella möte i danska Nyborg var officiellt ägnat innovationer inom lantbruket. Men det var mellanöversynen av den gemensamma lantbrukspolitiken CAP och den kommande utvidgningen av unionen som dominerade diskussionerna.
Lantbrukskommissionär Franz Fischler hoppas på raska beslut för att reformera den europeiska agrarpolitiken. Fischler är otålig, för han vill ha någonting att lägga fram på WTO:s ministermöte i september nästa år.
Å andra sidan måste EU-länderna invänta resultatet av den irländska folkomröstningen om Nicefördraget. Den avgör hur det går med EU-utvidgningen. Också det tyska valet om en vecka spelar en viktig roll för EU:s framtida lantbrukspolitik. Fram till dess är beslutsprocessen praktiskt taget lamslagen.
Vänta och se, lyder nu devisen hos de europeiska regeringarna. Samtidigt fortsätter Frankrike med Spanien som sekundant sina attacker mot EU-kommissionens reformförslag. Målet är att mobilisera motståndare till Fischlers plan. Enligt vissa uppskattningar skulle tio av de femton EU-länderna motsätta sig mellanöversynen i sin nuvarande form.
Det ligger nära till hands att Fischlers försök att förnya lantbrukspolitiken läggs på hyllan ett tag. Danmarks lantbruksminister Mariann Fischer Boel tror inte att det längre är möjligt att driva igenom ett beslut under Danmarks ordförandeskap.
Det betyder att Fischlers förslag till mellanöversyn får en chans tidigast under Greklands ordförandeskap det första halvåret 2003 - om ens då.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab