Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.2.2017 / Landsbygdens Folk
Mexiko nobbar USA-majs, köper hellre från Sydamerika
Den mexikanska marknaden har länge varit en betydande inkomstkälla för USA-farmarna. Mexiko har köpt nästan 30 procent av USA-exporten och är den viktigaste utländska marknaden. I konkreta siffror handlar det om cirka 2,4 miljarder dollar.
Flera ledande mexikanska politiker drar nu konsekvenserna av Trumps planer. De anser att landet måste minska sitt beroende av grannen i norr. Spannmålen borde köpas från alternativa marknader, framför allt Brasilien och Argentina.
Mexikos jordbruksminister José Calzada kommer de närmaste veckorna att leda en handelsdelegation till Brasilien och Argentina. Avsikten är att stärka handelsförbindelserna och pejla möjligheten att köpa spannmål.
Enligt Calzada är Mexikos regering vid behov redo att rucka på tullavgifter och kvoter för importen från Sydamerika. Hittills har Brasilien mest exporterat fjäderfä till Mexiko. Snart kanske listan utvidgas till nöt- och griskött, soja och majs.

Mexiko vill ge Trump en läxa
Den mexikanska senatorn Armando Rios Piter som leder landets kommitté för utrikesrelationer har redan aviserat en lagändring som skulle underlätta importen av majs från Brasilien och Argentina.
De mexikanska politikerna uttrycker tydligt att de vill ge den amerikanska presidenten en läxa. I en intervju för TV-kanalen CNN sade Rios Piter att farmarna i Mellanvästern inte behöver hoppas på export till Mexiko länge till.
För Brasilien och Argentina kan exporten till Mexiko bli något en lottovinst. Mexiko har länge visat ett svagt intresse för handel med de sydamerikanska länderna. USA har varit den viktigaste handelspartnern.
Frihandelsavtalet Nafta har kraftigt stimulerat exporten av jordbruksprodukter från USA till Mexiko. Senaste år steg värdet av exporten till 17 miljarder dollar. Betydelsen för USA-jordbruket är kännbar.

Beroende av Mexiko
USA:s export av majs och soja är beroende av Mexiko. En tiondel av veteexporten skickas också söderut. Vidare köper Mexiko en tredjedel av USA:s totala export av griskött. För mjölkprodukter och ris är Mexiko likaså den starkaste exportmarknaden.
Trump har förändrat situationen. Efter hotet att omförhandla Nafta och införa tullavgifter på importen från Mexiko har vindarna vänt. Exportörerna i Brasilien och Argentina gnuggar händerna, men varnar också för ett överdrivet beroende av Mexiko.
Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi framhåller för nättidningen Mercopress att Trump uttryckligen valdes med stöd av USA:s farmare. Om de börjar protestera, kan den oberäkneliga presidenten möjligen ändra åsikt och återuppta samarbetet med Mexiko.

Logistikproblem kan bli ett hinder
Ett annat problem är logistiken. De mexikanska importörerna kan inte i en handvändning byta leverantörer. Mexikos import av majs från USA sker landvägen via ett effektivt system av järnvägs- och landsvägstransporter.
En alternativ import från Brasilien och Argentina skulle vara beroende av sjötransporter. Risken är stor att Mexikos hamnar bryter samman om jordbruksprodukter i stora mängder börjar skeppas in i landet.
Argentinas betraktar ändå Mexiko som en chans för landets export. Enligt statssekreterare Marisa Bircher vid jordbruksministeriet i Buenos Aires finns det kapacitet att öka exporten av majs, fågelkött och nötkött till Mexiko.
Under fjolåret exporterade Argentina bara 100.000 ton majs till Mexiko. En förstärkt export av majs från Sydamerika kunde försätta USA:s majsmarknad i turbulens. Lagren av majs är fyllda till smärtgränsen, både i USA och resten av världen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab