Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.2.2017 / Landsbygdens Folk
Danish Agro stärker greppet kring Östersjön
Den danska jordbrukskoncernen Danish Agro har expanderat kraftigt den senaste tiden. Under fjolåret nådde koncernen sin största omsättning någonsin och konsoliderade sin position som sjätte största jordbrukskoncern i EU.
I Finland är Hankkija Oy sedan tidigare i Danish Agros ägo. Hankkija importerar bland annat John Deere-traktorer och skördetröskor. I Sverige grundade Danish Agro för fem år sedan dotterbolaget Swedish Agro.

Skandinavien och Baltikum
Danish Agro säljer redan jordbruksmaskiner från Claas i Danmark, Norge och Sverige. Om affären med Konekesko förverkligas som planerat, övertar danskarna Claas-försäljningen i de baltiska länderna.
Enligt avtalet med Konekesko ska Danish Agro ta över 45 procent av aktierna i Konekesko Eesti, Konekesko Latvija och Konekesko Lietuva. Enligt köpeavtalet har Danish Agro option att köpa de resterande 55 procent av aktierna före utgången av januari 2019.
Avtalet öppnar dessutom möjligheten för Danish Agro att köpa Keskos maskinverksamhet i Finland. Konekesko säljer Claas-traktorer, skördetröskor och jordbruksredskap. Några konkreta planer på detta finns ännu inte, uppger koncernchefen Christian Juncker.
Enligt Juncker finns det ännu tid att överväga en eventuell investering i Finland. Konkurrensmyndigheterna måste i så fall godkänna köpet av Keskos finländska maskinförsäljning och de resterande aktierna i de baltiska bolagen.
Juncker medger ändå att avtalet öppnar nya och intressanta perspektiv.
- Jag är mycket nöjd med avtalet med Kesko. Det innebär att Danish Agro nu kommer att representera Claas-maskiner i sex länder i Skandinavien och Baltikum, säger Juncker.
Danish Agro är redan i dag marknadsledare inom den traditionella jordbrukshandeln i Baltikum med en årlig omsättning av 0,5 miljarder euro. Konekeskos tre maskinaffärer är likaså marknadsledare på sina områden.
Därmed skaffar vi oss en stark marknadsposition som partner till de baltiska jordbrukarna, framhåller Juncker.

Hankkija fortsätter att sälja John Deere
Frågan är hur en etablering i Finland skulle påverka maskinförsäljningen. Hankkijas VD Jyrki Lepistö poängterar i ett pressmeddelande att Hankkija har ett samarbetsavtal med John Deere som håller sin giltighet.
Avtalet omfattar import och försäljning av John Deeres maskiner. Danish Agros optioner för den finländska marknaden påverkar inte den nuvarande verksamheten. Hankkija fortsätter sitt samarbete med sina partner, understryker Lepistö.
I praktiken innebär avtalet mellan Danish Agro och Kesko att Konekesko säljer 45 procent av de baltiska bolagens aktier till det danska holdingbolaget DAVA Machinery Holding A/S, med de ovannämnda tilläggsoptionerna.
Kesko uppger att koncernen i framtiden ska satsa på en starkare tillväxt inom den inhemska dagligvaruhandeln, byggvaror, husteknik och bilar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab