Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.2.2017 / Landsbygdens Folk
Ekologiskt lönar sig bättre än konventionellt
De nyaste siffrorna är från 2015, då lönsamhetsfaktorn för naturenlig odling och trädgårdsproduktion var 0,64 och för den konventionella sidan 0,30. Mest lönsam var den ekologiska mjölkproduktionen.
Forskningschef Arto Latukka på Naturresursinstitutet uppskattar att den bättre lönsamheten för eko beror på många faktorer; större gårdar än de som odlar konventionellt, bättre marknadspris och högre jordbruksstöd samt märkbart mindre materialkostnader än på den konventionella sidan.
- Ekogårdarna har blivit mer och mer professionella och storleken har vuxit. Ju större gård, desto mer lönsam är i allmänhet produktionen, konstaterade Latukka i sitt tal på seminariet Luomufoorumi i Jyväskylä förra veckan. Omkring 90 ekoproffs deltog i seminariet.

Många orsaker till skillnaderna
Omkring 840 lantbruks- och trädgårdsföretag hör till Naturresursinstitutets lönsamhetsbokföring. Dessa företag representerar över 36.000 av de största finländska gårdarna. Över 100 av de gårdar som hör till lönsamhetsbokföringen är ekologiska.
Lantbrukets avkastning (när man räknar med både försäljningsinkomster och stöd) är på samma nivå på de konventionella och ekologiska gårdarna, men materialkostnaderna är klart lägre inom ekoproduktionen.
Det här förklaras av att man inte köper in kemisk gödsel till ekogårdarna. Också kostnaderna för växtskyddsmedel, bränsle och el är lägre på ekogårdar än på konventionella gårdar. Dessutom är utgifterna för foderinköp mindre.
- Däremot är det foder som både produceras och används på gården dyrare i ekoproduktionen än i den konventionella. Arbetsmängden skiljer sig inte mellan de två inriktningarna, säger Latukka.

Ekologisk mjölkproduktion mest lönsam
Lönsamheten inom lantbruket och trädgårdsproduktionen varierar också enligt produktionsinriktning. År 2015 var ekologisk mjölkproduktion mest lönsam med en lönsamhetsfaktor på 1,01. Lönsamheten inom den konventionella mjölkproduktionen var 0,35.
Lönsamhetsfaktorn mäter den ersättning lantbruksföretagaren får för sitt arbete samt räntan på kapitalet. Målsättningen är 1,0, då ersättningen för det egna arbetet motsvarar lantbruksarbetarens lön och räntan för det egna kapitalet är 4,6 procent.
Lönsamhetsfaktorn för övrig nötkreaturproduktion var 0,64 för ekogårdar och 0,37 för konventionella gårdar. Största skillnaden mellan ekologisk och konventionell produktion fanns i kategorin övrig växtodling, där ekogårdarnas lönsamhetsfaktor var 0,64 och de konventionella gårdarnas 0,13.
Övrig växtodling innebär växtproduktionsgårdar där största delen av avkastningen kommer från annat än spannmåls-, och oljeväxter samt proteingrödor.
Lönsamhetssiffrorna hittas på den av Naturresursinstitutet upprätthållna webbplatsen www.luke.fi/taloustohtori.
Servicen utvecklas för närvarande så att siffrorna som rör ekoproduktion ska hittas lättare än tidigare.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab