Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.2.2017 / Landsbygdens Folk
Ekoförsäljningen växer så det knakar
Enligt föreningen Pro Luomus uppskattning såldes ekoprodukter i detaljhandeln för sammanlagt 273 miljoner euro år 2016. De ekologiska produkternas marknadsandel av hela livsmedelsförsäljningen steg till två procent. Uppskattningen baserar sig på information som insamlats från dagligvaruhandelns olika grupperingar.
Verksamhetsledaren Marja-Riitta Kottila på Pro Luomu är glad över att ekoförsäljningen växer ordentligt. Hon konstaterar också att eko blivit vardag i många hushåll.
- Flera konsumenttrender förenas i eko: välmående, naturenlighet och ansvarsfull konsumtion. I takt med att utbudet blir bättre väljer allt fler ekologiskt, kommenterar Kottila.

Tillväxtfas sporrar
Ekomarknadens tillväxt har också fått luft under vingarna av intressanta lanseringar speciellt inom produktsegment där det tidigare inte funnits många ekologiska alternativ.
- Eko är nu i en tillväxtfas och tillväxten sporrar livsmedelsföretagen att utveckla nya ekoprodukter, som i sin tur gör att marknaden växer. Också handeln ställer sig positiv och förväntar sig att ekomarknadens tillväxt fortsätter, säger Kottila.
Ekoförsäljningens snabba tillväxt syntes inom nästan alla produktgrupper. Mest ökade försäljningen av ekokaffe och ekobarnmat: i båda segmenten var tillväxten omkring 50 procent.
- Produktutbudet då det gäller ekokaffe har ökat vilket i sin tur har ökat försäljningen. Också utbudet på ekobarnmat är ganska bra och speglar det allmänna motivet för att handla ekologiskt; man vill erbjuda barnen den renaste och tryggaste maten, säger Kottila.
Också försäljningen av ekologiska versioner av ost, flingor, gryn och ägg ökade märkbart i fjol. Därtill var det många trendprodukter som kokosolja och olika superfoods som sålde bra i ekologisk tappning. Den enda produktgrupp med svagt sjunkande försäljning var försäljningen av ekologiska bryggeriprodukter.

Frukt och grönsaker störst inom eko
De största ekoproduktgrupperna var i fjol desamma som tidigare år: Frukt och grönsaker står för närmare en femtedel av ekoförsäljningen. Den mest sålda enskilda ekoprodukten är fortfarande banan, vars efterfrågan också i fjol ökade märkbart.
Den andra största ekoproduktgruppen är mjölk och den tredje är ägg, som i många år varit en bästsäljare inom eko.
Produktkategorin varma drycker har under de senaste året tagit sig upp på en fjärde plats, tack vare den ökade efterfrågan på ekokaffe.
Också ekologiska versioner av växtoljor, buljonger och kryddor säljer bra.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab