Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
10.2.2017 / Landsbygdens Folk
Fem EU-optioner för nästa CAP-reform
Den lindrigaste optionen innehåller lätta justeringar som närmast beaktar de förestående förändringarna i EU:s budgetram inom den så kallade Omnibusförordningen. Den mest radikala optionen beskriver en regelrätt avskaffning av hela jordbrukspolitiken.
De övriga tre optionerna fäster avseendet på förväntade ekonomiska, miljömässiga och sociala faktorer som ställs i relation till varierande uppsättningar av politiska instrument. Optionerna beaktar dessutom betydelsen av förenklande åtgärder.

Ingen option att avskaffa CAP
Den första optionen evaluerar en jordbrukspolitik som baserar sig på dagsläget. Den innehåller redan genomförda eller planerade förenklingar. Dessutom ingår kommissionens färskaste prognoser för jordbruksmarknadernas utveckling.
Option nummer två utgår från att CAP fullständigt skulle avskaffas. Kommissionen framhåller att detta alternativ varken är önskvärt eller realistiskt, eftersom en sådan åtgärd skulle strida mot EU-avtalet.
Trots detta har option två en viktig uppgift. Därigenom åskådliggör kommissionen klart och tydligt hur viktig den nuvarande jordbrukspolitiken är med avseende på dess ekonomiska, sociala och miljömässiga mervärde.
Det tredje alternativet fokuseras på CAP med avseende EU:s prioriteter och behov. Tyngdpunkten läggs vid åtgärder som förbättrar jordbrukets riskhantering och stöden för landsbygdens utveckling samt miljötjänster, innovation och klimat.
Den fjärde optionen granskar uppgiftsfördelningen mellan jordbruket på gårdsnivå, medlemsländerna och EU. I sammanhanget definieras behovet av förbättrade skyddsnät via arealstöd och riskhantering.
Alternativet syftar dessutom till att sammanjämka praktiskt jordbruksarbete och EU:s åtgärder för miljön och klimatet. Här analyseras möjligheter att anpassa teknologier samt forskning och innovation till praktiskt jordbruk på fältet.
Det mest sannolika scenariot för CAP efter 2020 torde bli en kombination av den tredje och den fjärde optionen. Kommissionen framhåller att EU-budgeten är den ram som avgör hur jordbrukspolitiken gestaltas i framtiden.

Aktörerna uppmanas att presentera åsikter
Kommissionen ska lägga fram sitt förslag till nästa långtidsbudget före slutet av detta år. Det första förslaget till jordbrukspolitiken efter 2020 borde enligt planerna presenteras under det första halvåret 2018.
EU-kommissionen inledde förra veckan ett samråd om nästa jordbrukspolitik som ska pågå i tre månader. Svaren ska hjälpa kommissionen att definiera jordbrukspolitikens prioriteringar för framtiden.
Målet är att modernisera, förenkla och framtidssäkra jordbrukspolitiken, sade agrarkommissionär Phil Hogan vid presentationen. Han uppmanade alla som är intresserade av mat och jordbruk att bistå kommissionen i arbetet.
Samrådet ingår i den färdplan för den framtida jordbrukspolitiken som kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker aviserade i december. Samrådet pågår i tolv veckor och vänder sig till jordbrukare, organisationer och andra grupper som påverkas av reformen.
Synpunkterna ska användas som underlag till ett meddelande som kommissionen lägger fram i slutet av 2017. I meddelandet sammanfattas den nuvarande jordbrukspolitikens resultat och tänkbara alternativ till den framtida politiken.
Resultaten av samrådet kommer att publiceras på nätet. En sammanfattning presenteras på en konferens i Bryssel i juli 2017.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab