Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
3.2.2017 / Landsbygdens Folk
Också jord- och skogsbruksministeriet
oroar sig för kommande ekoförordning

Organisationerna anser i sin vädjan att osäkerheten kring reformen bromsar tillväxten i ekoproduktionen och slukar resurser som annars kunde användas för att utveckla branschen.
Enligt minister Tiilikainens svar ser det ut som om texterna i utkastet till reform skulle försvåra ekoproduktionen och öka den byråkratiska bördan utan att väsentligt förbättra välmåendet för människor, djur och miljö.

Finland diskuterar just nu växthusodling
Ministern påpekar vidare att förnyandet av EU:s ekoförordning just nu är inne i ett skede där ordförandelandet Malta tillsammans med kommissionen kartlägger medlemsländernas problem.
I de förhandlingarna har Finland gått in i en diskussion, bland annat om de detaljerade reglerna för växthusodling. Dessutom bistår Finland ordförandelandet med att hitta lämpliga formuleringar i förordningstexten.
Också övriga av de centrala punkterna i texterna som är problematiska för Finlands del har parterna genomgått på nytt.
- För tillfället ser det ut som om ordförandelandet under slutet av februari kan komma med en uppskattning av vilka förutsättningar det finns att fortsätta förhandlingarna på basen av de nuvarande pappren mellan EU-parlamentet, kommissionen och rådet, svarar minister Tiilikainen.
Enligt honom håller ministeriet med branschens organisationer om att den nuvarande lagstiftningen i huvudsak är en fungerande helhet som man ännu skulle kunna utveckla och komplettera.
Branschen är speciellt orolig för strävandena att förutsätta naturlig markförbindelse i växthusodlingen. Det skulle stoppa eller åtminstone avsevärt försvåra förutsättningarna för att idka ekologisk växthusodling i Finland.

Andra skärpningar försvårar villkoren
Dessutom är branschen också missnöjd med de tilltänkta skärpningarna av kraven på utsäde, till exempel att allt utsäde måste vara ekologiskt, till och med när man beaktar enskilda sorter.
Kraven på ett register över ekologiska avelsdjur skulle för sin del öka byråkratin avsevärt.
Dessutom tycker inte heller branschen om att EU:s regelverk ska sätta gränser för rester av växtskyddsmedel.
Inom ekobranschen i Finland är man överens om att Finland bör arbeta för att stoppa hela reformen eller åtminstone försöka få en paus i förhandlingarna så som EU-parlamentet har föreslagit.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan meddelade emellertid före jul att förhandlingarna fortsätter.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab