Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
29.12.2016 / Landsbygdens Folk
Beslutet påverkar inte producentpriset
Valio måste betala 70 miljoner euro

HFD konstaterar att Valio gjort sig skyldig till underprissättning i konkurrenssyfte på marknaden för basmjölk, vilket betraktas som missbruk av dominerande marknadsställning.
Högsta förvaltningsdomstolen är därmed på samma linje som konkurrens- och konsumentverket och marknadsdomstolen, som tidigare behandlat ärendet. HFD konstaterar att Valio från och med första mars 2010 hade sänkt priserna på sin basmjölk betydligt.

Priserna var under de rörliga kostnaderna
Priserna låg under de så kallade rörliga kostnaderna, vilket redan i princip skulle anses vara ett tecken på missbruk av dominerande marknadsställning.
Bakgrunden till prissättningen var att Valios högsta ledning planerat och genomfört en strategi i avsikt att genom betydande sänkning av priserna utestänga åtminstone bolagets viktigaste konkurrent, Arla, från marknaden. Av den bevisning som framlagts i ärendet kunde man sluta sig till att Valios avsikt hade varit att senare kunna höja sina priser.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar vidare att Valios missbruk av dominerande marknadsställning varade nästan tre år. Missbruket upphörde först när konkurrens- och konsumentverket hade ålagt Valio att upphöra med det.

Högsta avgiften hittills
Den påföljdsavgift om 70 miljoner euro som Valio har ålagts att betala är den högsta konkurrensrättsliga påföljdsavgift som ett enskilt företag hittills påförts i Finland.
– Valios förfarande var en konkurrensbegränsning som ansetts vara av allvarlig art och avsevärd. Konkurrens- och konsumentverket hade yrkat på en påföljdsavgift av den här storleken och även marknadsdomstolen hade stannat för samma belopp, konstaterar föredraganden i ärendet, referendarierådet Toni Kaarresalo.

Konkurrenterna begärde åtgärder
Undersökningen av Valios prissättning inleddes hos konkurrens- och konsumentverket sedan konkurrenter till Valio hade begärt åtgärder. Marknadsdomstolen meddelade sitt beslut i ärendet 2014.
Med underprissättning i konkurrenssyfte avses ett förfarande där ett företag i dominerande marknadsställning genom att sänka priserna på en bestämd produkt till en olönsam nivå försöker utestänga konkurrenter från marknaden.
Bakgrunden till underprissättningen är i allmänhet att ett företag med dominerande ställning på marknaden senare ska kunna höja priserna.
Underprissättning i konkurrenssyfte kan skada marknaden och därigenom konsumenterna, trots att den till en början kan yttra sig som en sänkning av prisnivån.

Påverkar inte producentpriset
Ordföranden för Valios styrelse Vesa Kaunistos första kommentar är att påföljdsavgiften som sådan inte påverkar det pris som Valios ägarandelslag betalar till mjölkproducenterna.
Det finns en risk att Valios konkurrenter utnyttjar den möjlighet som HFD:s beslut ger att kräva skadeersättning via Helsingfors tingsrätt. Det kan bli skadeersättningsprocesser som tar flera år.
– Valios stora andel eget kapital och kassareserver fungerar som bufferter i den här situationen, men vi tvingas se över investeringarna under de följande tio åren, säger Vesa Kaunisto.
Det som påverkar priset Valio betalar är åtgången på bolagets konsumtionsvaror i Finland, Sverige och på övriga marknader samt den globala prisnivån på industriprodukter som mjölkpulver och smör för industrin. Även kostnadseffektiviteten på den egna verksamheten inverkar på Valios pris.

Koncentrerar sig på styrkorna
– Vi är besvikna på beslutet och på motiveringarna bakom det, säger verkställande direktören Annikka Hurme.
Hon konstaterar dock samtidigt att saken är slutbehandlad, vilket stämmer när det gäller myndigheternas behandling av bolagets agerande och nivån på påföljdsavgiften.
– Valio har nu flyttat sig framåt och vi koncentrerar oss på våra egna styrkor. De är en ansvarsfull förädling av mjölkprodukter och innovationer i världsklass samt utveckling av produkter som intresserar konsumenterna.
Bland exemplen nämner hon Valios ValSa® mjölksalt, lågsockerhaltiga mellanmål samt hälsosamma proteinprodukter.
– Vi har en marknad både i hemlandet och i världen, understryker Annikka Hurme.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab