Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
28.12.2016 / Landsbygdens Folk
ÅCA sänkte mjölkpriset retroaktivt
Mjölkleverantörerna är förstås besvikna, men ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom, som själv är mjölkbonde, påpekar att ”det är vi mjölkbönder som är ÅCA”.
- När ett företag går dåligt är det ägarna som solidariskt måste ta ansvar på motsvarande sätt som ägarna skördar när företaget går bra, kommenterar han.
För ÅCA innebär återkravet en inbesparing på ca 100.000 euro.
- Det är mjölkböndernas pengar, men styrelsens bedömning är att dessa 100.000 euro nu behövs bättre i ÅCA med tanke på andelslagets framtid, säger Sundblom.
Redan i samband med ÅCA:s höststämma i slutet av november informerades andelslagets medlemmar om att en retroaktiv sänkning av mejeriets avräkningspris var aktuell och någon dag före jul fattade ÅCA:s styrelse det formella beslutet.
Prissänkningen dras automatiskt från den likvid som ska betalas ut till mjölkproducenterna den 22 januari. Efter sänkningen blir ÅCA:s avräkningspris för 2016 i medeltal 32,7 cent per liter jämfört med tidigare beräknade 33,0 cent.

”Olyckligt” tycker ÅPF
Ålands Producentförbunds ordförande Tage Eriksson finner det olyckligt att ÅCA:s ledning tvingats sänka leverantörspriserna.
- Det förvärrar ytterligare läget för många producenter och ökar risken för att de slutar med sin mjölkproduktion eller börjar höra efter om Arla är berett att köpa mera mjölk från Åland.
Eriksson säger att man nu ”verkligen får hoppas att de svaga signalerna om prisförbättringar på mjölk slår in”.
- Det återstår också att se vilka effekter mejeriets nya satsning på ekomjölk får, men det handlar ju trots allt om en ganska liten del av ÅCA:s mjölk, påpekar ÅPF-ordföranden. - RLW

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab