Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
10.9.2002 08:24:32 / Agrolink
Nya användningsformer för köttbenmjöl

Arbetsgruppen som under ledning av jord- och skogsbruksministeriet berett en strategi för djuravfall förslår att inhemskt köttbenmjöl produktifieras för en ökad användning som foder för pälsdjur, användningen av inhemska organiska gödsel främjas och insamlingen av djur som dör på gårdarna utvidgas. Arbetsgruppen utredde hanteringen, användningen och förstöringen av djuravfall. Arbetsgruppen beaktade lagstiftningen för animaliska biprodukter som bereds inom EU. Rapporten överlämnades till jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen den 5 september.

Från och med år 2000 har det i Finland uppstått cirka 8 miljoner kilo specificerat TSE-riskmaterial per år. Riskmaterial uppstår då särskilt definierade organ avlägsnas från nötkroppar i samband med slakt för att hindra spridningen av TSE-sjukdomar (BSE hos kor, scrapie hos får). Materialet har tills vidare lagrats, eftersom en lämplig destruktionsteknik saknats. Utredningen av möjligheten att bränna TSE-riskmaterialet för energibruk resulterade i ett avtal i juli. Förbränningen startar vid Fortums kraftverk i mitten av september 2002.

På grund av skyddsåtgärderna mot BSE har användningen av köttbenmjöl minskat kontinuerligt. Användningen av köttbenmjöl vid utfodring av idisslare förbjöds inom EU år 1995. Från början av 2001 förbjöds det även för utfodring av svin och fjäderfä. I Finland uppstår årligen 26 miljoner kilo köttbenmjöl som biprodukt vid slakt. Största delen av slaktbiprodukterna används för utfodring av pälsdjur. Arbetsgruppen anser att insamlingen av djur som dött på gårdar bör utvidgas att gälla även andra djur för livsmedelsproduktion än kor äldre än 20 månader. Djurkroppar får grävas ned på avlägsna områden endast under separat definierade villkor.

Inom EU bereds en ny förordning för animaliska biprodukter, som torde träda i kraft år 2003. Förslaget syftar till att koncentrera och skärpa bestämmelserna som gäller hantering, användning och förstöring av animaliska biprodukter. Den centrala målsättningen är att avlägsna självdöda djur och allt material som förordnats att förstöras ur djurens näringskedja samt effektivera övervakningen av hela den animaliska biproduktskedjan.

Arbetsgruppen bestod av representanter för Jord- och skogsbruksproducenternas Centralförbund, Findest Protein Oy, Honkajoki Oy, Västra Finlands länsstyrelse, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, Kontrollcentralen för växtproduktion, Suomen teurastamoeläinlääkäreiden yhdistys, Agronomförbundet, miljöministeriet, Finlands Konsumentförbund, Livsmedelsindustriförbundet, slakteriindustrin, Finlands Veterinärförbund och Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund.


Närmare information lämnas av:
lantbruksråd Päivi Mannerkorpi, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2692 biträdande avdelningschef Maija Salo, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2434 överinspektör Kirsti Huovinen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2917


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab