Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2016 / Landsbygdens Folk
Parlamentet efterlyser
risksäkring för jordbruket

En resolution som parlamentet nyligen antog i Strasbourg kritiserar EU för bristande aktivitet i sammanhanget. Enligt resolutionen har EU-kommissionen inte serverat några konkreta lösningar på problemet.
I motsats till EU har regeringarna i USA, Kina och Brasilien vidtagit åtgärder för att stabilisera jordbrukarnas inkomster. EU har däremot avvecklat prispolitiken. Landsbygdsprogrammen erbjuder otillräckliga möjligheter till risksäkring.
Programmen i den andra CAP-pelaren saknar tillräckliga ekonomiska resurser och utnyttjas knappast alls av producenterna. EU-kommissionen måste därför utveckla attraktivare verktyg.
EU-parlamentarikerna efterlyser dessutom en gemensam europeisk lagstiftning mot orättvisa affärsmetoder. Handeln med jordbruksprodukter förutsätter kontrakt, starkare producentorganisationer och mer pristransparens.
Resolutionen antogs med 445 ja-röster mot 148 nej-röster. Agrarkommissionär Phil Hogan påpekade att parlamentets krav kommer att beaktas i förberedelserna för nästa CAP-reform för tiden efter 2020.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab