Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
23.12.2016 / Landsbygdens Folk
Massivt motstånd mot
avgifter i skärgårdstrafiken

De utlåtanden som skickats till ministeriet har kommit från allt från skärgårdskommunerna till näringsidkare i skärgården och även från pendlare och sommargäster. Så gott som samtliga ställer sig mycket kritiskt till förslaget som får sträng kritik bland annat för att ingen har hört fast bosatta skärgårdsbor eller näringsidkare i frågan.
Förslaget anses innebära orimliga kostnader för de fast bosatta i skärgården som är beroende av förbindelsebåtarna.

Tiotusentals euro i tilläggskostnader
- Utkasten till förordningar om skärgårdstrafiken skulle medföra att i skärgården verkande jord- och skogsbruksföretagare skulle åläggas en årlig tilläggskostnad på flera tiotusentals euro. Det här skulle med en gång omintetgöra allt det arbete och de satsningar som gjorts under årtionden för att hålla skärgården levande, konstaterar Åberg.
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén är på samma linje i stadens utlåtande.
- Från rådande avgiftsfrihet föreslås nu långt högre avgifter än till exempel i Stockholm eller på Åland. Persontrafiken på Åland är gratis för såväl fast bosatta som turister samtidigt som ett årskort gällande bilen är förmånligt. En fast bosatt familj i den åländska skärgården med två vuxna och två skolbarn som reser med familjens personbil betalar sammanlagt 158 euro i året för sina resor oavsett hur många resorna är. Motsvarande familj i Pargas skärgård skulle betala mellan 13.520 och 16.640 euro för två resor i veckan på årsnivå.
Nygrén anser kommunikationsministeriets konsekvensbedömning vara både ytlig och bristfällig.

Risk att skärgården avfolkas
Enligt skärgårdslagen bör statsmakten bland annat sörja för att skärgårdens fasta befolkning har tillgång till trafik- och transportservice som är smidig samt avgiftsfri eller prismässigt skälig.
- Utkasten till förordningar uppfyller inte skärgårdslagens krav utan tvärtemot skulle de föreslagna förändringarna resultera i att skärgården effektivt avfolkas på fast bosättning, befarar Åberg.
Regeringen har som en spetsmålsättning att förbättra sysselsättningen och konkurrenskraften samt att skapa en gynnsam omgivning för digitala tjänster och nya affärsmodeller. Regeringsprogrammet stipulerar klart att primärnäringarna inte skall påföras nya kostnadshöjande pålagor under regeringsperioden.
- De föreslagna åtgärderna strider på alla punkter mot statsminister Juha Sipiläs regeringsprogram, eftersom avgifterna i föreslagen form skulle ödelägga skärgårdsområdenas konkurrenskraft och påföra primärnäringarna synnerligen stora ekonomiska pålagor, understryker Åberg och konstaterar att påståendet att införandet av avgifter på skärgårdstrafiken skapar en gynnsam omgivning för digitala tjänster är rent nonsens.
SLC anser vidare att förordningsförslagen strider mot rättsstatens principer om att alla medborgare skall behandlas likvärdigt. Förordningarna kan således anses vara i konflikt med Finlands grundlag. Åtgärdsförslagen strider även mot den nationella landsbygdspolitikens målsättningar.

Bristfällig beredningsprocess
- Beredningen av förordningarna har varit under all kritik. Näringslivet och dess representanter har totalt förbigåtts i beredningen och inga möjligheter att föra en balanserad och faktabaserad dialog om olika möjligheter att utveckla skärgårdstrafiken har erbjudits. Likaså är förslagens konsekvensbedömning synnerligen bristfällig och torde i första hand basera sig på ett fåtal tjänstemäns personliga åsikter, säger Åberg.
SLC ställer sig trots allt positivt till att föra en öppen dialog med kommunikationsministeriet om hur skärgårdstrafikens kvalitet och kostnadseffektivitet kunde förbättras. Detta förutsätter dock att en arbetsgrupp med en för ändamålet lämplig sammansättning tillsätts för att bereda ärendet vidare.
För några dagar sedan har kommunikationsminister Anne Berner bland annat i tidningen Åbo Underrättelser backat en aning i frågan och menar att man på ministeriet kommer att se över tarifferna. Skärgårdsbor och företagare som skulle drabbas hårdast kan alltså vänta sig någon form av sänkning av de föreslagna tarifferna. Det slutliga förslaget till förordning kommer att presenteras av ministeriet i början av 2017.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab