Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
23.12.2016 / Landsbygdens Folk
ÖSP:s kompromissförslag
till ny styrelse röstades ner

Kompromissen gick ut på att Johanna Nyman skulle få plats i styrelsen. Parterna skakade hand på förhandlingsuppgörelsen. Det anmärkningsvärda inträffade då mötet återupptogs i och med att valberedningen valde att inte dra tillbaka det ursprungliga förslaget, och därmed blev fullmäktige tvunget att rösta om de två förslagen.
Valutskottets ursprungliga förslag vann omröstningen med rösterna 22-14.
- Valutskottet borde i enlighet med god sed ha dragit tillbaka sitt första förslag i och med en kompromiss förhandlats fram. Jag respekterar fullmäktiges beslut men jag är inte nöjd med valutskottets handlande. Utskottet borde också på förhand ha förankrat sina förslag stället för att förbise en betydande grupp bland de invalda, säger Bjarne Mara, ledamot i Skogsvårdsföreningen Österbottens fullmäktige.

Avspeglar inte valresultatet
Orsaken till att ÖSP eftersträvade ökat inflytande i styrelsen är flera. En är att ÖSP:s lokalavdelningar aktiverade sig inför skogsvårdsföreningens fullmäktigeval med följden att hela 18 kandidater valdes in.
- Vi tyckte det var fel att valberedningen åsidosatte samtliga av de 18 invalda som våra lokalavdelningar nominerat, i sitt förslag till styrelse. Vår kompromiss med två namn skulle bättre ha avspeglat resultatet i fullmäktigevalet, menar Mara.
Så är fallet inte nu. Valutskottets förslag till ny styrelse som fullmäktige röstade för är följande: Bo-Gustav Af Hällström (ny) Göran Gjäls, Johan Holmback, Christel Holmlund-Norrén, Kenneth Påhls, Harald Finne och Kenneth Björkfors (ny).
Mara poängterar också vikten av den politiska intressebevakningen. Med Johanna Nyman, som valdes in i fullmäktige med bred marginal, hade bevakningen varit garanterad. Nyman skulle ha haft direktkontakt bland annat till ÖSP:s styrelse, till den kommunala sidan samt till MTK.
- Nyman är mycket kompetent och har flera tunga förtroendeuppdrag och stora synergieffekter hade uppnåtts med henne i styrelsen framförallt gällande intressebevakning både regionalt och nationellt.
Varför är det så viktigt med politisk intressebevakning?
- Skogsägarna bör vara med och bevaka de politiska förändringarna som sker. Skogsindustrin är stark, vi har en stor grön rörelse som är intresserade av vi gör och inte gör, och det sker ständigt en markpolitisk planeringsprocess i samhället som inte känner våra behov, säger Mara.
Måndagens val betyder att kommunikationen mellan parterna åtminstone inte förbättras, vilket var en av ÖSP:s målsättningar.
- Men arbetet för skogsägarnas bästa kommer att fortsätta, intygar han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab