Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.12.2016 / Landsbygdens Folk
Riksdagen hittade tilläggspengar för rådgivningen och 4H
Riksdagen har inlett den slutliga behandlingen av budgeten den här veckan, men i och med att finansutskottets betänkande är en politisk lösning mellan regeringspartierna är det så gott som säkert att förslagen i utskottets betänkande går igenom.
Det betyder att stödet för rådgivningen nu stiger till 5,366 miljoner euro nästa år jämfört med regeringens budgetproposition. I årets budget är summan 5,873 miljoner euro, och regeringen hade tänkt minska den med över 2,4 miljoner, vilket skulle ha inneburit en sänkning med 41 procent.
I sitt beslut ser utskottet det som ytterst dålig förvaltning att regeringen år efter år skär ner hela den anslagsökning som riksdagen tidigare beslutat om. Just anslaget till rådgivningen är bland de anslag som regeringen minskar årligen, och som riksdagen sedan åter höjer.
Riksdagen har i övrigt flera gånger påpekat att besluten om det här och liknande anslag är en linjedragning som regeringen inte bör nonchalera i sin beredning.
Av summan på 1,9 miljoner euro ska största delen, 1,752 miljoner gå direkt till rådgivningen i ProAgria.

Tillägg också till 4H och byaverksamhet
Finansutskottet hittade också tilläggspengar till 4H-verksamheten. Regeringen har föreslagit lite på 3,3 miljoner euro. Det betyder en minskning med 608.000 euro, det vill säga 16 procent jämfört med årets budget.
Utskottet höjer dock momentet med 600.000 euro så att summan blir 3,9 miljoner euro.
Regeringen har dessutom minskat anslaget för olika projektpengar som berör landsbygden: Under det momentet föreslår regeringen således 1,023 miljoner euro, en halv miljon mindre än för 2016. Det tillskott som riksdagen gjorde i fjol har alltså dragits av från anslaget. Minskningen drabbar i sin helhet statsbidraget till byaverksamhet, som föreslås bli 400.000 euro.
Utskottet anser dock att byaverksamheten är mycket viktig och ökar således anslaget med 250.000 euro.
Anslaget för utvecklande av kvalitetssystem höjer finansutskottet med 250.000 euro. Av de här pengarna ska 150.000 euro gå till utvecklingsenheten EkoCentria för att främja närproducerad mat och 100.000 euro till föreningen Arktiska aromer för utveckling av bland annat exportförutsättningar för naturprodukter.

Oanvända skogspengar i tilläggsbudget 2017
När det gäller anslaget för skogsförbättringar förslår utskottet inte en höjning. Däremot förslår utskottet ett uttalande om att riksdagen förutsätter en ökning av anslaget i en tilläggsbudget för nästa år med den summa som blir oanvänd på momentet i år.
Utskottet påpekar att problemet med det nya systemet för finansieringen av skogsförbättringar inte är att anslagen är otillräckliga utan att systemet inte fungerar. Enligt en utredning kommer således cirka 15 miljoner euro av Kemerastödet att förbli oanvänt i år.
Dessutom höjer utskottet statsbidraget till Finlands skogscentral med 400.000 euro. Pengarna ska användas för att handläggningar av ansökningar om finansiering av skogsförbättringsarbeten ska börja löpa.
Anslaget för främjande av fiskerihushållningen höjer utskottet med sammanlagt 150.000 euro. Av summan används 100.000 för att fiska bort skräpfisk och 50.000 euro som bidrag till Finlands yrkesfiskarförbund. Det här är också en post, som riksdagen korrigerar varje år.

Viktiga ägoregleringar
Understödet för fastighetsförrättningar ville regeringen minska från 4,5 miljoner i år till 3 miljoner nästa år. Utskottet ser det dock som behövligt att fortsätta med ägoregleringar för att förbättra lönsamheten inom jordbruket.
Utskottet påminner också om att hälften av anslaget kommer tillbaka till staten via markägarnas avgiftsandelar.
Därför höjer utskottet anslaget med 400.000 euro till 3,4 miljoner.

Oanvända bredbandspengar bör kunna användas
Inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde konstaterar utskottet om det riksomfattande bredbandsprojektet att det mål om heltäckande ljusfiber- och kabelnät som uppställdes i statsrådets principbeslut 2008 inte ännu har nåtts och att 25 miljoner av tidigare beviljade anslag fortfarande är oanvända.
Utskottet ser det bland annat därför som viktigt att stödvillkoren lindras och förbättras så att de bidrar till att sätta fart på byggandet av näten och tillgången till bredband.

Också mera METSO-pengar
På miljöministeriets förvaltningsområde ökar utskottet anslaget för förvärv och ersättning av naturskyddsområden. Även om anslaget är lite högre i budgetförslaget än i årets budget påminner utskottet om den stora beskärningen inför det här året med 30 miljoner euro.
Av anslaget ska 15 miljoner euro användas för det så kallade METSO-programmet för mångfald i skogarna i södra Finland, som grundar sig på att markägarna frivilligt erbjuder mark för skyddsändamål.
Utskottet konstaterar att anslaget inte räcker för att uppnå målen med METSO-handlingsplanen. Dessutom sjunker anslagen kraftigt enligt de gällande budgetramarna för perioden 2017-2020.
Utskottet ökar momentet med 2 miljoner euro för utveckling av METSO-planen, även om det inte heller kommer att räcka.
Det sammanlagda anslaget 2017 blir då 20,63 miljoner euro.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab