Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
16.12.2016 / Landsbygdens Folk
Ekoförordningen får nådatid av Hogan
Inför ministrarna medgav Hogan att flera motsättningar ännu måste lösas men det vore fel att påstå att förhandlingarna har havererat. I motsats till alla envisa rykten har de tre EU-institutionerna ingalunda brutit samtalen.
Enligt Hogan är en tillfredsställande kompromiss fortfarande i sikte. På mötet i Bryssel uttryckte han förhoppningen att det föreliggande förslaget ännu kan bidra till ett mervärde som gangnar hela branschen.

Kompromissvilja saknas
EU-parlamentets rapportör, tysken Martin Häusling (grön), meddelade senaste veckas torsdag att förhandlingarna hade avbrutits tillsvidare. Enligt Häusling var varken Rådet eller parlamentet beredda att kompromissa i viktiga frågor.
De största problemområdena är växtskyddsmedel, odling under glas och utsäde, konstaterade Häusling. Han betonade i likhet med Hogan att uppehållet i förhandlingarna inte ska likställas med ett totalt misslyckade.
Enligt Häuslings åsikt borde parterna först utvärdera de kompromisser som redan har nåtts. Därefter gäller det att sondera fram element som alla kan gå med på. Det kan också bli aktuellt att bygga in förbättringarna i den gällande förordningen.
Häusling föreslår att parlamentet i januari ska bjuda in intresserade organisationer för att diskutera möjligheterna till en sådan påbyggnad. En av de stora tröskelfrågorna gäller gränsvärden för otillåtna ämnen i produkterna.

Principdiskussion om markbunden odling
Oenighet om gränsvärden för rester av växtskyddsmedel var den främsta orsaken till att trilogen mellan EU-institutionerna spårade ur. En majoritet av medlemsländerna, bland dem Tyskland, vill stryka gränsvärdena ur texten.
Enligt Häusling måste parterna också enas i tvisten om så kallad markbunden växtodling under glas, en fråga som är livsviktig för finländska och svenska odlare. Här går åsikterna ännu starkt isär mellan Syd- och Mellaneuropa och de kyliga länderna i norr.
I merparten av EU betraktas markkontakt som en viktig princip. Tanken är att ekologiska grödor måste vara rotade i naturlig jord. Endast på detta sätt kan grödorna långsamt och naturligt tillgodogöra sig all näring ur jorden.
Parlamentet, Rådet och kommissionen är eniga om att odling i näringslösningar inte får tillåtas i den ekologiska produktionen. Det återstår att se om den goda viljan räcker för att tillmötesgå finländska och svenska krav att få odla i krukor på bord.
På måndagens ministermöte försvarade Finland och Sverige sina ståndpunkter för odling i växthus. Italien och Belgien protesterade med argumentet att ekologisk odling av princip ska vara markbunden.

Malta försöker glätta vågorna
EU:s tidigare ordförandeländer har upprepade gånger gått bet på att ro ekoförordningen i hamn. Höstens ordförandeland Slovakien hade lagt ner stor möda på att klara uppgiften men måste till sist ge upp.
Det slovakiska ordförandeskapet lyckades inte övertyga medlemsländerna med sina argument. Samtliga medlemsländer utom Portugal opponerar sig mot Slovakiens kompromissförslag.
Nu har tåget gått för Slovakien, som överlämnar ekoförordningen till nästa ordförandeland Malta. På mötet lovade Maltas jordbruksminister Roderick Geldes att fortsätta kämpa för det kontroversiella regelverket.
Geldes uppmanade regeringarna att ägna frågan en grundlig eftertanke. Han efterlyste större flexibilitet och nya idéer för en kompromiss. Därmed fortsätter följetongen om EU:s ekoförordning nästa år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab