Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.12.2016 / Landsbygdens Folk
Hogan räknar med stabil mjölkmarknad
Jag är försiktigt optimistisk, sade Hogan i sitt anförande inför den europeiska mejeriorganisationen EDA:s årskongress i Nizza. Han betonade sina ambitioner att försöka göra sitt bästa för att stöda den krisdrabbade sektorn.
Enligt Hogan har det inte varit lätt att mobilisera resurser för att lösa mjölkkrisen. Konkurrensen om resurser har varit stor. EU har också andra ekonomiska problem som tarvar lösningar. Flyktingkrisen har dessutom krävt sitt.
Hogan påminde om att EU har skaffat fram en miljard euro och litet till för att motarbeta problemen inom mejerisektorn. Nu gäller det att jobba strategiskt för att förhindra att krisen upprepar sig.
Sedan juni har priset på smör och ost klättrat uppåt. Smörpriset närmar sig till och med det historiska rekordet från 2013 på 4.210 euro per ton. Invägningspriserna på mjölk har stigit med tio procent från juni till oktober.
Hogan försvarade sitt initiativ att börja sälja ut skummjölkspulver ur interventionslagren. Så länge priset på smör och ost är stabilt finns det spelrum för att öppna lagren. Inköpta produkter måste förr eller senare ut på marknaden.
De mjölkbönder som har anmält sig till EU:s reduktionsprogram fick också beröm av kommissionären. Han tackade alla de 58.000 producenterna från 27 länder som medverkar till att sänka utbudet på marknaden.
Han efterlyste motsvarande engagemang av mejerisektorn. Hogan betonade att mejerierna känner sina kunder och vet vad de frågar efter. Efter krisen måste EU återvända till en marknadsorienterad mjölkpolitik.
Sektorn som helhet måste tänka strategiskt. Marknadens signaler ska tolkas rätt genom hela kedjan så att produktionen matchar konsumenternas krav. På längre sikt kan branschen inte förlita sig på kommissionens hjälp, inskärpte Hogan.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab