Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
9.12.2016 / Landsbygdens Folk
Brittiska farmare bävar för hård Brexit
Brevet har undertecknats av NFU och dess regionala organisationer. Livsmedelshandeln och -industrin representeras av jättar som Morrisons, Sainsbury´s, Marks & Spencer, Weetabix och Arla Foods UK.
Theresa May har hotat med en hård Brexit, där regeringen skulle bryta alla förbindelser med EU och ersätta dem med nya regleringar. Matsektorn efterlyser en mjuk Brexit med tullunion och raka rör till EU:s inre marknad.
I brevet till premiärministern framhåller NFU att den brittiska matsektorn är landets viktigaste industrisektor, större än bil- och flygindustrin tillsammans. Det borde mana till eftertanke.

Branschen behöver utländsk arbetskraft
NFU noterar att 75 procent av den brittiska matexporten landar i EU. Det går inte att bortse från livsmedelssektorns intressen. En tullfri export till EU och möjlighet att använda europeiska säsongarbetare har en avgörande betydelse för hela branschen.
Matsektorn kräver dessutom att de EU-arbetstagare som redan jobbar stadigvarande i Storbritannien ska få stanna kvar. På annat sätt kan jordbruket och livsmedelsindustrin inte garantera en trygg matförsörjning med produkter av god kvalitet.
NFU-ordföranden Meurig Raymond medger att Brexit också medför chanser för det brittiska jordbruket. Men det kan bli mycket tufft i framtiden utan tillgång till kompetent arbetskraft och tillträde till EU-marknaden.
Enligt Raymond blir jordbruket ett "lackmustest", en avgörande fråga, för regeringens förhandlingar om Brexit. Ett bra avtal för jordbruket vore ett tecken på att Storbritannien också i andra sammanhang kommer till rätta utanför EU.
Undersökningar visar att de brittiska jordbrukarna ser nya chanser med Brexit. Framför allt hoppas farmarna på större möjligheter att själva bestämma över sin produktion. Det finns också utrymme att höja marknadsandelarna på hemmaplan.
I dag importeras 40 procent av alla livsmedel som saluförs i Storbritannien. Självförsörjningsgraden kunde höjas, anser producenterna. Det svagare pundet kan förbättra den egna konkurrenskraften.

Lägre stöd, mer konkurrens
På en kongress i Skottland betecknade den förra NFU-ordföranden Peter Kendall nyligen Brexit som en möjlighet att utveckla det brittiska jordbruket. Han hoppas på en inhemsk jordbrukspolitik som tjänar brittiska intressen.
Före folkomröstningen hörde Kendall till Brexit-skeptikerna. Nu måste alla möjligheter utnyttjas, säger han. Mer pengar blir det knappast. Farmarna måste bereda sig på lägre stöd och mer konkurrens.
Den brittiska jordbruksministern och Brexit-förespråkaren George Eustice betraktar inte oväntat Brexit som en enorm chans med en ny jordbrukspolitik för folk med idéer. Enligt Eustice fokuserar EU sin politik enbart på markägare med stora gårdar.

Inga russin ur EU-kakan
EU-kommissionens chefsförhandlare, fransmannen Michel Barnier, efterlyser en snabb tidtabell för Brexit-förhandlingarna med britterna. Ett avtal ska vara klart senast i oktober 2018, inskärpte Barnier i början av denna vecka.
Barnier sade att han varken favoriserar en "hård" eller "mjuk" Brexit. Däremot ska det redan på förhand klarställas att EU inte kommer att låta britterna plocka russinen ur kakan. Detsamma underströk Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tisdagen.
Den brittiska regeringschefen Theresa May meddelade i oktober att britterna kommer att lämna sin officiella utträdesansökan i mars nästa år. Enligt Barnier är EU-kommissionen beredd att starta förhandlingarna. En expertgrupp har redan utnämnts.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab