Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.12.2016 / Landsbygdens Folk
Positivt resultat i årets PEFC-granskningar
I årens granskningar var resultatet däremot mycket gott.
- Årets resultat inverkar tungt på nästa år, eftersom resultatet beräknas enligt ett rullande medeltal. Vi ska hoppas att resultaten fortsätter vara goda och att vi lyckats stabilisera situationen. Vi har prioriterat ärendet högt bland våra entreprenörer i skogen, vilket har gett resultat.
Den regionala översikten av virkeshandeln visade att inga stora förändringar har skett på marknaden.
- Stämningen är däremot tydligt positiv. Man kan urskilja en liten ökning i efterfrågan på energived och sågvirke. Det är ett svagt plus, men ett plus i varje fall.
Jämfört med förväntningarna är den måttliga ökningen en liten besvikelse, men enligt utskottet går utvecklingen ändå åt rätt håll.

LULUCF framskrider
Stefan Thölix tog i sin skogspolitiska översikt bland annat upp EU:s beräkningsgrund för kolbindning i skogen, LULUCF (arealbruk, arealbruksändringar och skogsbruk).
- Rambesluten är fattade, men tillämpningsvillkoren och beräkningssätten ska slås fast.
Frågan har tagits upp med kommissionär Hogans kabinett, och Finland kommer nu att föra frågan vidare via EU-kommissionär Jyrki Katainen och hans kabinett via Tatu Liimatainen med krav på ändrade beräkningsgrunder.
- Liimatainen har arbetat på SLC:s, MTK:s och Pellervos gemensamma kontor i Bryssel för de nordiska skogsägarna, vilket är en stor fördel i frågan, konstaterade Thölix.
Enligt skogsutskottet är ett referensår inte logiskt i uträkningen av koldioxidbindning.
- Året 2009 som används som referens hade Finland de lägsta avverkningarna på 30 år. Det är alltså utgångsläget, och allt som överstiger de avverkningar vi hade då räknas som koldioxidutsläpp.
Länder som Irland skulle dra nytta av räknesättet.
- De har stora avskogade områden, och alla områden de beskogar räknas som plus. När skogsarealen växer får man plus på kolbalansen.
För Finlands del är räknesättet inte lika lämpligt. I beräkningen beaktas hur skogsarealen utvecklas, och i Finland minskar den i och med att samhället byggs ut. Det faktum att Finlands skogar växer mera än de avverkas beaktas inte alls.
- Skogens tillväxt ska beräknas. Det är biologiskt sett det enda riktiga sättet att beräkna kolbindningen.
Frågan tas först upp i kommissionen och sedan i parlamentet, och i början av nästa år ska den stå klar.

Stödet för hållbart skogsbruk ska fortsätta
Skogsdatalagen har avancerat som tänkt, och utskottet undertecknade det utlåtande som SLC gett.
För övrigt diskuterades stödet för hållbart skogsbruk, som utskottet ansåg att bör fortsätta med vissa justeringar.
- Stödet släpar efter, och vi diskuterade om det kunde finnas ett bättre sätt att premiera skogsbruket. Det är däremot svårt att hitta en annan utbetalningsgrund, vilket gör att skogsbruket kommer att tappa pengarna om vi byter system. Därför ser vi hellre att vettiga åtgärder görs för att få stödet mera fungerande.
För medlemsavgiftens del uppnåddes målet för intäkter till skogsbevakningen, och större utträde ur föreningarna skedde inte trots de förändrade villkoren för i år.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab