Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
8.12.2016 / Landsbygdens Folk
Riksdagen ändrade företagaravdraget
till skogsägarnas förmån

Enligt förslaget i finansutskottets betänkande tog riksdagen också bort regeringens förslag om att ändra skogsbeskattningen så att man bara skulle kunna dra av upp till 95 procent av förlusten de år skogen går med förlust.
Regeringen ville ha haft den här skärpningen med i skogsbeskattningen med hänvisning till att skogsägaren redovisar för sina utgifter det år de betalats fastän skogen inte gett inkomster samma år. Däremot kan det gå flera år mellan inkomsterna som mestadels består av virkesförsäljning.
– I finansutskottet ansåg vi dock att lagändringen inte får leda till strängare beskattning av de skogsbrukare vars verksamhet går med förlust, kommenterar utskottsmedlemmen Mats Nylund (sfp).
Utskottet hänvisar dessutom till att skogsbruket inte utgör någon separat inkomstkälla. Negativ kapitalinkomst av skogsbruk fastställs således inte separat som förlust i skogsbrukets kapitalinkomstlag.
I regeringens proposition skulle avdraget inte heller gälla samfällda skogar. – I utskottet såg vi det emellertid som angeläget att propositionen inte försvagar ställningen för samfällda skogar. Därför föreslog utskottet att skattesatsen för samfällda skogar sänks från 28 till 26,5 procent av kapitalinkomsten.
Det gick också riksdagen med på. Sänkningen från 28 till 26,5 på 1,5 procentenheter motsvarar 5 procent. MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab