Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
2.12.2016 / Landsbygdens Folk
SLC Åboland kritiserar förbindelsebåtsavgifterna
Diskussionen om stadgarnas innehåll har förts i ett par år redan så frågan är odramatisk och det var också mötet. Styrelsen omvaldes med undantag för att ordinarie och suppleant från Västanfjärd och Dragsfjärd bytte plats, enligt tidigare gentlemannaöverenskommelser. Och man roterade några representanter till styrelsen och SLC-fullmäktige enligt tidigare gjorda gentlemannaöverenskommelser.
Som ordförande för ÅSP fortsätter Mårten Forss. Han tog i sin inledning upp trafikministeriets förslag till avgifter på förbindelsebåtarna i skärgården.
Mötet som samlade ett trettiotal medlemmar av ÅSP och Finska Hushållningssällskapet antog en resolution som kritiserar de planerade avgifterna. Avgifterna stöder inte på något sätt regeringens mål att hålla skärgården levande, sägs det i uttalandet.
För att ge saken eftertryck kommer också en delegation ledd av SLC-ordföranden Holger Falck och bestående av Andreas Johansson, Mårten Forss och SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg att uppvakta trafikminister Anne Berner på måndag.
Man väntar sig att regeringen överväger den åländska modellen där man sätter ett tak för hur mycket avgifter öborna skall betala, ett tak som ligger mycket lägre än de nu föreslagna avgifterna.
Både Mårten Forss och hushållningssällskapets ordförande Torolf Karlsson talade också om möjligheterna med ny bioenergiteknologi. Karlsson frågade sig om odlarna bara skall fungera som leverantörer av billig råvara för biogasreaktorer, och Forss hoppades på att man snart skall få traktorer som kan gå på biogas.
- Då skulle kretsloppet fungera, sa han.
Mötesdeltagarna åhörde föredrag av SLC-ordförande Holger Falck som talade om den aktuella lantbrukspolitiska situationen och Margot Wikström som talade om närmaten och det projekt för att främja närproducerade livsmedel som hon deltar i.
Finska Hushållningssällskapet premierade Mårten Nurmio för hans tioåriga medverkan i bokföringen av lantbrukets lönsamhet, och Reijo Haapa fick motta SLC:s förtjänsttecken i guld som han på grund av resa inte kunde få på då den kungjordes på SLC:s kongress i fjol.

Mathias Luther
luther@infopr.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab