Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
2.12.2016 / Landsbygdens Folk
Innehållet i nationella stödpaketet för 2017 klart
Förhandlingarna har i år lett till ett resultat så pass tidigt att SLC:s fullmäktige kunde godkänna stödpaketet på sitt möte i Vanda.
När man talar om ett bibehållande så avses alltså det totala stödet, det vill säga både det produktionskopplade CAP-stödet och det nationella stödet. Det är därför stödet för dikor höjs med 15 euro på C-området och stödet för tjurar höjs med 40 euro per djurenhet på C1-C2 norr nästa år. Saken är att stödsumman för produktionskopplat stöd på AB-området är den samma som i år, medan man räknar med att djuren minskar något, vilket återigen höjer stödet per djurenhet.

Tidigare beskärningar har tagits tillbaka
En annan utgångspunkt var att regeringen i sin budgetproposition tagit tillbaka tidigare planerade beskärningar.
Det gör att summan för det nationella stödet för slaktkvigor på C-området kan höjas med cirka en miljon euro, det vill säga samma summa som stödet beskars med i år. Per djurenhet blir det en förhöjning med 27 euro på C1-C2 och 25 euro på C2norr.
Fram till hösten hålls literstödet för mjölken på samma nivå som i år varefter stödet höjs. Den totala litermängden beräknas minska på grund av minskningsstödet vilket ger utrymme för ett högre literstöd, men genom att vänta med att betala ut förhöjningen kan man undvika att betala för en produktionsminskning samtidigt som man höjer literstödet.
Också på växtodlingssidan höjs åter det nordliga hektarstödet för råg, olje- och proteinväxter, blandgrödor och frilandsgrönsaker.
Dessutom återinförs det allmänna hektarstödet på C2-området.

Beskärning för svin, fjäderfä och växthus
Stödet för svin, fjäderfä och växthus beskärs emellertid på AB-området. Det är enligt de minskande betalningsfullmakterna för Finland.
Här har principen under några år varit att minskningen på C-området blir tre fjärdedelar av minskningen på AB-området. Den principen tillämpas alltså också nästa år.
För växthusodlingen är stödet 10 cent högre per kvadratmeter på C-området än på AB-området.

4 miljoner mer nästa år
Lösningen innebär att den totala nationella stödsumman överskrider anslaget i regeringens budgetproposition med lite över 4 miljoner euro. För att finansiera höjningen skulle således 4 miljoner av krisstödspengarna i nästa års budgetförslag användas direkt i det nationella stödpaketet.
Av samma krisstödspengar reserveras 11 miljoner för att lindra sänkningen på 16 miljoner euro av LFA-stödet 2018.
Dessutom utreds möjligheten att använda upp till 5 miljoner euro för marknadsfrämjande åtgärder, det handlar närmast om att öka den inhemska efterfrågan och försöka hitta nya exportmarknader.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

FOTNOT: Siffrorna i nationella stödpaketet återfinns i veckans pappersversion av LF

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab