Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
2.12.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s stora energipaket är rimligt för Finland
Kommissionen ställer sig positiv till avancerade biobränslen från skogen. Förslagets hållbarhetskriterier för fast biomassa borde inte begränsa användningen av biomassa i Finland, som sedan länge har har ett hållbart skogsbruk.
Produktionen av biomassa får inte medföra avskogning eller skada biodiversiteten. Kommissionen förutsätter att biomassans användning ska sänka utsläppen av drivhusgaser.
Planerna för förnybar energi har inväntats med spänning i Finland, eftersom man hade befarat att EU skulle skärpa begränsningarna för användningen av biomassa. Nu förefaller det som om kommissionen skulle gå med på den finländska modellen.
Enligt näringsminister Olli Rehn stöder kommissionens så kallade vinterpaket Finlands nationella energi- och klimatmål. Han påpekar att Finland är föregångare inom utvecklingen av avancerade biobränslen.
Kommissionen har skärpt rapporteringskraven för hållbar användning av biomassa, men enskilda skogsägare undantas från skyldigheten. Rapporteringen gäller enbart el- och värmekraftanläggningar med en effekt som överstiger 20 MW.
EU-förslaget går hårt åt användningen av alternativa drivmedel av den första generationen. Bränsleblandningar som baserar sig på oljeväxter, spannmål och sockerbetor ska stegvis tas ur bruk.
Från 2021 begränsas inblandningen av sådana biotillsatser till maximalt 7 procent för att sjunka till 3,8 procent fram till 2030. Kommissionen motiverar begränsningen med negativa klimateffekter och konkurrensen om arealerna med livsmedelsproduktionen.
Tillsatsen av förnybara, avancerade biodrivmedel ska däremot höjas till 6,8 procent fram till 2030. Energipaketet ska höja EU:s energieffektivitet med 30 procent, vilket i sin tur minskar beroendet av importerad energi.
Paket innehåller också förslag som ska påskynda innovationer inom ren energi och främja renovering av byggnader. Allt som allt tror kommissionen att den rena energipolitiken kan bidra till att skapa 900.000 arbetsplatser.
EU-paketet för ren energi går nu vidare till behandling i medlemsländerna och EU-parlamentet. Processen väntas ta minst två år i anspråk.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab