Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.9.2002 08:14:14 / LF
Jordbrukarnas antal minskar - dödsolyckorna på samma nivå
Trots att jordbrukarnas antal har minskat kraftigt under 1990-talet har antalet olyckor inom jordbruket med dödlig utgång hållit sig på samma nivå under tidsperioden.
- Dödsolyckorna i jordbruket har varit ungefär 15-17 per år under hela 1990-talet, medan antalet jordbrukare har sjunkit med upp till 40 procent, berättar Matts Nysand, forskare vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT. Det här innebär att antalet dödsolyckor proportionellt har ökat kraftigt under de senaste tio åren.
Enligt Matts Nysand kan man kanske spekulera i att den högre olycksfrekvensen beror på att många av dagens jordbrukare har en större arbetsbörda och därigenom är mera stressade och trötta. Stressen och tröttheten leder i sin tur till olycksfall.
Totalt sker det på gårdarna i Finland omkring 7.000 olyckor årligen som ersätts av Lantbrukets pensionsanstalt. Det verkliga antalet olycksfall är betydligt högre, eftersom man i statistiken endast har med sådana olyckor som leder till sjukskrivning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab