Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.11.2016 / Landsbygdens Folk
Anmäl massdöd av fåglar till kommunal veterinär
Fågelinfluensa upptäcktes för drygt en vecka sedan i sjöfåglar som hittats döda i Lemland och Vårdö på södra och nordöstra Åland. På torsdagseftermiddagen informerade Livsmedelssäkerhetsverket Evira om viruset och rekommenderade alla som har fjäderfän och hobbyfåglar att hålla dem inomhus.
På Åland sköts ärendet av landskapsregeringens miljöbyrå, där byråchef Helena Blomqvist fungerar som länsveterinär tills den nya landskapsveterinären tillträtt i januari.
- Det är bara att förbereda sig på ett beslut om att hönsen ska hålla inomhus, kommenterade ekologiska äggproducenten Cecilia Persson i Hammarland Postad på fredagsförmiddagen.
Hon är den enda på Åland som har som har äggproduktion i större skala med frigående höns utomhus, men säger att det inte är något problem för henne att hålla hönsen inomhus.
Efterfrågan på hennes lokalproducerade ekologiska ägg har varit god och Cecilia Persson planerar därför att efterhand utöka antalet höns.

Oklart vilken form av virus
Evira ska göra närmare undersökningar för att få klarlagt om viruset i de döda viggar som hittats på Åland är av typen H5N8, som för några dagar sedan påträffades i sydligaste Sverige. Om det visar sig handla om högpatogen fågelinfluensa på Åland kommer skyddszoner att upprättas kring de områdena där de döda fåglarna hittades.
Landskapsläkaren Olli-Pekka Lehtonen framhåller i ett pressmeddelande att man i dagsläget inte upptäckt att H5N8 smittar från fåglar till människor, men påpekar att man ändå inte ska röra döda fåglar.
Evira uppmanar dem som upptäcker symptom på fågelinfluensa bland fjäderfän eller massdöd bland vilda fåglar att genast anmäla detta till kommunal veterinär. Kommunalveterinär på Åland är veterinärerna på Ålands Miljö- och Hälsoskyddsmyndighet. Men det är alltså miljöbyråns chef Helena Blomqvist som svarar för det praktiska arbetet kring fågelinfluensa.
För frågor om sjukdomen fågelinfluensa hänvisar landskapsregeringen dock till de tre personer som nämns i ett pressmeddelande från Evira. De är överinspektören och sektionschefen Sirpa Kiviruusu (tel. 0400-920503), specialforskaren Niina Tammiranta (040-4893377) från Evira samt konsultativa tjänstemannen Katri Levonen vid jord- och skogsbruksministeriet (0295-1623859).
För närmare information om fågelinfluensan hänvisar landskapsregeringen också till Eviras hemsida https://www.evira.fi/sv/djur/

Följ direktiven
Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström säger att det förstås är oroande, men inte direkt förvånande att fågelinfluensan nu har nått Åland.
- Den har ju funnits i Europa och nu handlar det om vilda fåglar som ingen har kontroll på. Nu gäller det att skydda höns och fjäderfän och följa myndigheternas direktiv, påpekar Lindström.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab