Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
18.11.2016 / Landsbygdens Folk
Jordbruksministrarna diskuterade AMTF-rapporten
Enligt Matečná menar rådet allvar med sitt initiativ. Frågan ställdes på dagordningen redan då Nederländerna övertog EU-värdskapet i januari. Nu fortsätter Slovakien med målet att klubba av rapporten som en rådslutsats i slutet av året.
Nästa värdland Malta fortsätter arbetet i början av nästa år. Matečná konstaterade att EU-kommissionen har tagit upp jordbrukarnas ställning i livsmedelskedjan i sitt arbetsprogram för 2017.
Jordbruksministrarna tog också del av arbetsgruppens förslag till reformer av den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020. Ministrarna tackade arbetsgruppen för dess arbete. Flera länder var redan beredda att stöda gruppens förslag.
Enligt jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen är nya verktyg nödvändiga för att förbättra producenternas svaga ställning gentemot handeln. Tiilikainen välkomnar rapporten.
Förslagen till mer transparens inom livsmedelskedjan är väl värda allt stöd, tillägger Tiilikainen. Arbetsgruppens förslag till nya riskhanteringsmetoder är också viktiga för att förbättra marknadens funktioner.
Ministrarna tog också del av en ny EU-rapport om frihandelsavtalens effekter på det europeiska jordbruket. Ministrarna diskuterade dessutom forskning och innovation inom EU:s jordbrukssektor.
Minister Tiilikainen stod som värd för en lunch som arrangerades i anslutning till rådets möte. Representanter för Lettland, Frankrike, Sverige, Tjeckien och Estland diskuterade frågor om markanvändning, ändringar av markanvändningen och skogsbruk (LULUCF).
På rådsmötet tog Sverige igen upp den regelbundet återkommande frågan om långa och plågsamma djurtransporter. Den svenska regeringen anser att EU-länderna och ansvariga myndigheter måste bli bättre på att stävja regelbrott.
Dessutom måste EU se över gällande djurskyddsregler. Det gäller särskilt transporttider, utrymmen för djuren, viloperioder, vattning och utfodring samt transporter vid hög värme utomhus.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab