Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
18.11.2016 / Landsbygdens Folk
Nu gäller det att förklara
Finlands skogspolitik för EU

Den nya förordningen reglerar medlemsländernas skyldigheter inom markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk. Avsikten är att säkerställa EU:s åtaganden för reducering av utsläppen av växthusgaser under åren 2021-2030.
LULUCF-förslaget har öppnat en livlig debatt i Finland. Enligt flera debattörer har kommissionen helt missförstått den finländska skogspolitiken. Kommissionens beräkningsregler uppmuntrar inte till hållbart skogsbruk.
Kommissionens förslag bygger på nationella referensnivåer som inte får underskridas. Ifall kolsänkan sjunker under nivån från referensåret 2009, skapas nya problem som kan bli ett hinder för ökade avverkningar.

Jobbar tillsammans med andra skogsländer
- Ändå är det inte skäl att överdramatisera det hela, menar europarlamentariker Nils Torvalds, som fungerar som den liberala ALDE-gruppens ansvariga förhandlare inom LULUCF. Han betonar att behandlingen är en lång process.
Torvalds konstaterar att Finland arbetar tillsammans med andra skogrika länder som Sverige, Tyskland och Österrike. Målet är en skrivning som inte kränker den nationella kompetensen.
I en YLE-artikel i början av veckan kritiserades de finländska politikerna för dåligt lobbyarbete. Enligt Torvalds finns det ännu möjligheter att påverka slutresultatet. Behandlingen har nyss börjat i rådet och parlamentet.
Han ser det som ett problem att var och en gärna lobbar var för sig. Siktet är inställt på det som är närmast. Det vore betydligt effektivare att samarbeta. Man borde också se frågorna i ett betydligt längre tidsperspektiv för att få en bättre helhetsbild.
- Vilken energistruktur har vi 2050? frågar sig Torvalds. Han utgår från att flera små energiformer som sol, vind, slaktavfall etc. kommer att strömma samman med tiden. Dessa strömmar måste beaktas i ett längre perspektiv.
Förordningen har fått kritik i skogskretsar för de inbyggda referensnivåerna. Enligt Torvalds vore det önskvärt att nå ett slags rullande medeltal som inte tittar bakåt.
- På den punkten hoppas jag att förståndet segrar, säger han till LF.

Beräkningarna gynnar inte Finland
Ett väsentligt problem är beräkningsreglerna för LULUFC-sektorn. Den finländska skogssektorn anser att kommissionens förslag inte är tillräckligt balanserat. Kalkylerna anses inte ta hänsyn till våra särförhållanden.
Beräkningarna beaktar skogsarealens minskning, men bortser från de positiva följder som skogsvård, ett uthålligt skogsbruk och en god skogspolitik har på klimatet. EU-kommissionen räknar nu arealer, inte volymer.
Regeringen bekymrar sig över trovärdigheten av EU:s klimat- och energipolitik om att land som Finland måste räkna med nackdelar i klimatavtalet på grund av dåliga beräkningsregler.
Finländarna jobbar aktivt för att ändra beräkningsreglerna. Det gäller med andra ord att få EU-kommissionen att bättre förstå Finlands skogspolitik. Det nuvarande förslaget kan i värsta fall hota Finlands framtida satsningar på bioekonomi.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab