Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.9.2002 08:14:53 / LF
Ingen brist på spannmål trots dåliga skördar
Spannmålsskörden har slagit fel i stora delar av världen. Däremot har Frankrike och Östeuropa haft goda skördar. Priset på spannmål av toppkvalitet har stigit, men livsmedelsförsörjningen påverkas inte. Dessutom är lagren välfyllda, säger analytiker.
I USA, Kanada och Australien har skördarna påverkats betydligt av den långvariga torkan. Samtidigt har åkrarna i stora delar av Mellaneuropa legat under vatten.
Det internationella spannmålsrådet ICG sänkte senaste vecka sin skördeprognos då såväl kvantitet som kvalitet har påverkats av det dåliga vädret. Veteskörden beräknas bli 568 miljoner ton, eller 13 miljoner ton lägre än i fjol.
ICG räknar med att världens fem största veteproducenter, d.v.s. USA, Kanada, Australien, EU och Argentina, inte ska exportera mer än 73,5 miljoner ton under säsongen 2002/2003. Det är den lägsta siffran på 30 år.
Lagren av vete kommer att minska med åtta miljoner ton till 142 miljoner ton. Men det innebär ingen fara för livsmedelsförsörjningen i världen, säger analytiker från Home Grown Cereals Authority enligt Reuters.
Frankrike har bärgat en veteskörd av god kvalitet och producenterna i Ukraina och Ryssland har gott om vara.
Enligt HGCA är världens livsmedelsförsörjning inte hotad av felslagna skördar. Problemet med hungersnöd i vissa delar av världen beror inte på matbrist utan på bristfälliga mekanismer inom handel och distribution.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab