Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 17.4.2024
 Grattis Otto
18.11.2016 / Landsbygdens Folk
Frankrike vill stoppa neonikotinoider i EU
Royal informerade om sina planer vid en biodlarkongress i Clermont-Ferrand senaste vecka. Miljöministern motiverar sitt initiativ med konkurrensskäl. Enligt Royal vore det ojust att odlare i länder som förbjuder neonikotinoider får konkurrensnackdelar inom EU.
EU-kommissionen förbjöd våren 2013 användningen av växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoiderna imidakloprid, tiametoxam och klotianid i utsäde för grödor som attraherar bin, eftersom de verksamma ämnena misstänks orsaka bidöd.
Forskarna är fortfarande oense om neonikotinoidernas faktiska effekter på miljön. Kommissionen har givit livsmedelsmyndigheten Efsa i uppdrag att aktualisera sin forskning i saken. En ny rapport väntas i januari.
Därefter ska kommissionen igen överväga vad som ske med neonikotinoiderna. Den franska regeringen har föregått Efsa och EU-kommissionen genom att totalförbjuda de tre misstänkta neonikotinoiderna i Frankrike efter september 2018.
Frankrikes jordbruksminister Stéphane Le Foll har hittills tvekat över ett förbud, då det saknas alternativa substanser för jordbruket. Royal vill lösa problemet genom att bevilja forskningen 10 miljoner euro för att utveckla alternativa växtskyddsmetoder.
Det franska parlamentet ratificerade förbudet redan i juni. Två månader senare avlät regeringen den nya lagen som föreskriver ett totalförbud inom två år. Frankrike hör också till de EU-länder som vill förbjuda glyfosat.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab