Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.11.2016 / Landsbygdens Folk
Parlamentet vill förbättra jordbrukets riskhantering
Utskottet påpekar att den nuvarande jordbrukspolitiken saknar tillräckligt effektiva verktyg för att hantera prisfluktuationer och andra störningar på marknaden. Dagens åtgärder är alltför långsamma och ineffektiva.
Det är nödvändigt att införa nya initiativ som skyddar en oberoende matförsörjning och tryggar ett konkurrenskraftigt och uthålligt jordbruk. De nya verktygen måste framför allt reagera snabbt och effektivt på nya kriser.
Utskottet efterlyser verktyg som förebygger och hanterar kriser inom såväl den offentliga som privata sektorn. EU måste skapa fler sektorspecifika system som effektivt förvarnar om kommande kriser och motverkar prisfluktuationer.

Trygghet via försäkringar
Den nuvarande jordbrukspolitiken erbjuder alltför få möjligheter till prissäkring. USA, Kina och Brasilien går en annan väg. I dessa länder anslås en växande andel budgetmedel för att skydda jordbrukare för risker.
De europeiska systemen av fonder och inkomststabilisering är långsamma och tunga att finansiera. Utskottet anser att EU borde pröva ett system med ekonomiskt överkomliga försäkringar mot prisfluktuationer.
Enligt utskottet är det viktigt att jordbrukets krisreserv ställs utanför EU:s budget. Därigenom garanteras mesta möjliga flexibilitet. Parlamentarikerna anser också att jordbrukarna borde informeras bättre om riskhantering.
EU-kommissionen har länge lovat att förbättra producenternas förhandlingspositioner inom livsmedelssektorns värdekedja. Jordbruksutskottet kräver nu slag i saken och efterlyser system som ger producenterna en chans att förhandla på ögonhöjd med handeln.
I kollektiva förhandlingar med handeln är transparens och balans mellan parterna en viktig faktor. Producentorganisationer som företräder producenten ska helst företräda en lika stark förhandlingsposition som handeln.
Det borde också bli lättare att skaffa insyn i aktuella priser och kostnader. Utskottet efterlyser ett elektroniskt system med prisinformationer i realtid om tillgängliga jordbruksprodukter.

Arbetsgrupp ska rapportera i november
Jordbruksutskottet räknar med att den icke-bindande resolutionen ska godkännas av hela parlamentet i december. Parlamentets åsikter går direkt till den arbetsgrupp som kommissionen har tillsatt för att förbättra jordbruksmarknadernas funktioner.
Det första resultaten har utlovats denna höst. Agrarkommissionär Phil Hogan har tidigare informerat jordbruksutskottet om framstegen i arbetsgruppen, som officiellt går under namnet Agriculture Market Task Force.
Hogan har lovat att arbetsgruppen ska avge en rapport till EU-kommissionen i medlet av november. Flera medlemsländer arbetar med egna modeller för en rättvisare värdekedja med bättre insyn.
Kommissionen försöker utreda hur reglerna kan harmoniseras på en gemensam EU-nivå utan att störa den fria konkurrensen på marknaderna. Enligt Hogan är problemen störst inom handeln i gränstrakterna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab