Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
9.9.2002 08:15:02 / LF
Paprikaodlare uppmanas hålla ut
- Två år är en för kort tid för att man skall kunna dra några långtgående slutsatser om man skall fortsätta paprikaodlingen eller inte. Den inhemska paprikan är en så pass ny produkt att den ännu söker sin marknad. Jag förstår de realiteter som paprikaodlarna befinner sig i, men det är för tidigt att ge upp efter två års odling.
På det här sättet beskriver Närpes Grönsakers VD Ove Grandell läget för den inhemska paprikan.
Anledningen till det låga priset på inhemsk paprika står att söka i att den holländska prisnivån rörde sig också den på en exceptionellt låg nivå.
- I Finland är vi ju inte självförsörjande på paprika, produktionen uppgår till uppskattningsvis 600 ton i år. Under produktionsperioden står den inhemska paprikan för 20 procent av marknaden och det innebär att vi är helt utlämnade till marknadskrafterna och den holländska prisnivån.
Det fina sommarvädret har lett till att tomat- och gurkplantorna har varit i gott skick och det har kommit grönsaker i en strid ström till packerierna.
- Fastän produktionsarealen har minskat något har vi i år fått större skördar av tomat än någonsin tidigare. Men allt har gått att sälja. I juli i år var medelpriset en mark högre per kilo jämfört med 1999. Det måste ses som ett positivt fenomen att vi lyckades få ut ett högre pris fastän produktionen var rekordstor. De finländska konsumenterna har onekligen ätit stora mängder med tomater.
För växthusgurkans del har säsongen varit speciell med kraftiga prisvariationer.
- I flera år har det förekommit tvära kast i gurkpriset, men det här året tar nog priset i den vägen. Så sent som förra veckan fick odlarna endast 40 cent per kilo. Den här veckan svänger produktionen nedåt och priset kommer nog att stiga till en normal höstnivå. Senast i nästa vecka har vi ett gurkpris som är helt normalt för årstiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab