Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.11.2016 / Landsbygdens Folk
Åland kan bli testområde för smart energi
CLIC Innovation ägs av 27 internationella storföretag som verkar i Finland inom nio olika branscher, bland andra ABB, UPM och andra skogsindustrier samt energiföretaget Fortum och motortillverkaren Wärtsilä.
Dessa företag samarbetar med 16 olika forskningsinstitut och åtta universitet i Finland för att samarbeta kring utvecklingen av ny teknologi med hela världen som marknad.
Och Åland är alltså tänkt som skyltfönster och demonstrationsplattform för hållbara energisystem som utvecklas inom projektet. Dessutom söker CLIC Innovation tänkbara åländska samarbetspartners som exempelvis Kraftnät Åland, Mariehamn Elnät och chipsfabriken samt dessutom rederier, banker och försäkringsbolag som möjliga medfinansiärer.

Tekes stöder projektet
Stor finansiär bakom projektet är Innovationsfinansieringsverket Tekes.
Vid ett seminarium nyligen i Helsingfors med temat Tomorrows´s Energy Solutions - "Konkurrenskraft baserad på energikunnande" presenterades resultaten från två nationella forsknings- och utvecklingsprogram som koordinerats av CLIC Innovation tillsammans med inhemska forskningsenheter och ledande branschföretag.
Under seminariet betonade Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen vikten av en referensmarknad för att utveckla Finlands export och CLIC Innovations vd Tommy Jacobson berättade att man hade säkrat finansieringen för att utveckla en demonstrationsplattform på Åland.
- Målsättningen med projektet på Åland är nu att i snabb takt möjliggöra en flexibel energimarknad som baseras på 100 procent förnyelsebar energi. Då behövs en plattform för att mäta olika energiprojekt och förena dem i en struktur, förklarar ÅTEC:s verksamhetschef Robert Mansén.
Ålands närings-, miljö- och energiminister Camilla Gunell konstaterar att Åland har många fördelar som testområde för ny teknik när det gäller förnyelsebar energi och smarta nät.
- Vi har många soltimmar, vind och framförallt ett hållbarhetsarbete med höga ambitioner som är stabilt förankrat bland politiker och näringslivet, nämner hon som exempel.

Sju strategiska mål för energieffektivitet
Samarbetet med CLIC Innovation främjar landskapsregeringens strävandena att uppnå ett hållbart Åland, samtidigt som landskapet bidrar till att förstärka Finlands industri och forskning.
ÅTEC som är lokal kontaktpunkt för energiprojektet har sedan tidigare en viktig roll i landskapsregeringens hållbarhets- och utvecklingsarbete. Där är en markant högre andel förnyelsebara energikällor och ökad energieffektivitet ett av landskapsregeringens sju strategiska mål.

Energiomvandlingen har redan inletts och i Ålands budgetförslag för 2017 finns infrastrukturella satsningar inom sjötrafiken med bland annat elektrisk drift av landskapsfärjor samt projekt gällande bränsle- och energioptimering.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab