Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.9.2002 08:15:10 / LF
Ekoarealen har ökat i Finland
Enligt preliminära uppgifter har ekoodlingen detta år ökat med omkring sex procent, det vill säga med ungefär 9.000 hektar.
- Ökningen är klart större än senaste år, men är något mindre än det mål som den nationella ekostrategin ställt, vilket är en årlig ökning på 12.000 hektar fram till år 2006, berättar Marja-Riitta Kottila som är verksamhetsledare för Finfood Luomu.
Knappt 80 gårdar slutade i år med ekoodlingen, vilket är betydligt färre än senaste år då drygt 400 gårdar slutade.
Ekoodling inleddes detta år på 222 gårdar, varav flest i Norra Savolax, där 29 jordbrukare började lägga om åkrarna till ekoodling. I Finland finns nu omkring 5.100 ekogårdar och andelen ekoodlad mark är runt 7,1 procent av landets totala åkerareal.
Enligt Marja-Riitta Kottila motsvarar ekoodlingen i dagens läge inte efterfrågan. Ökningen i ekoproduktionen borde hålla samma takt som marknadernas tillväxt.
- I dagens läge behövs mera ekologiskt producerade baslivsmedel. Industrin vill speciellt ha fler producenter av ekologisk mjölk och ekologiskt kött och konsumenterna vill i sin tur ha mera ekoprodukter till butikerna.
Ekologisk husdjursproduktion idkas bara på ungefär 350 gårdar. Av spannmålen är ekologisk råg mest vanlig, den har en andel på 26 procent av Finlands totala rågareal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab