Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.11.2016 / Landsbygdens Folk
Åland tar nya grepp för avbytarservicen
Enligt jordbruksbyråns chef, landskapsagronom Sölve Högman, kommer den av landskapsregeringen tillsatta mjölkgruppen att i dag fredag lämna några förslag till landskapsregeringen för att försöka få avbytarservicen att fungera bättre. Förslagens innehåll ville han inte avslöja på förhand.
Bland mjölkbönder befarar man dock att dessa nya förslag inte räcker till för att få avbyteriet att fungera bättre. När landskapet skurit ner sina budgetanslag finns det inte längre avbytare att få tag på och dålig lönsamhet gör att mjölkbönderna inte heller har råd att avlöna avbytare.
Exempelvis mjölkproducenterna Irén och Magnus Sjöwall i Lumparland har bestämt sig för att i vinter sluta med sina mjölkkor. Irén Sjöwall som är utbildad barnträdgårdslärare har fått ett jobb inom sitt yrkesområde och har därför sagt upp sig från mjölkgruppen, där hon varit en av mjölkproducenternas representanter.
- Själv kommer jag att hålla ungdjur och fortsätta med gårdens jordbruk, men mjölkproduktionen är inte tillräckligt lönsam för att försörja två personer, säger Magnus Sjöwall.
Gården har cirka 30 mjölkande kor och levererar mjölken till Ålandsmejeriet ÅCA.
- Det blir för tungt att ensam sköta korna. Och vem ringer man om jag blir sjukskriven ett par månader när det inte finns avbytare att få tag på? undrar Magnus Sjöwall.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab