Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
9.9.2002 08:15:18 / LF
Österrikes jordbrukare misstror Fischlers förslag till CAP-reform
EU-kommissionär Franz Fischler försökte på måndagen marknadsföra sin radikala CAP-mellanöversyn till sina österrikiska landsmän. Men företrädarna för Österrikes jordbrukare är misstrogna. De fruktar att reformen skulle drabba de små gårdarna som utgör ryggraden i Österrikes jordbruk.
I Österrike har Fischlers förslag till CAP-reform stött på ett häftigt motstånd. Såväl lantbruksminister Wilhelm Molterer som producentorganisationerna säger nej till stora delar av planen. Fischler varnade på måndagen sina österrikiska landsmän för att gå emot reformen.
- Företrädarna för jordbruket skjuter ett självmål med sin fundamentala oppositionspolitik, sade Fischler som sade sig ha svårt att förstå kritiken mot förslaget. Enligt honom kommer Österrikes bönder i slutändan att vinna på det hela.
Enligt Fischler borde Österrikes extensiva jordbruk dra nytta av reformen. Han underströk att den snarare ökar än minskar böndernas stöd från Bryssel. Några siffror nämnde Fischler emellertid inte.
Företrädarna för Österrikes jordbruk lät sig emellertid inte övertygas. I en kommentar för nyhetstjänsten aiz säger Rudolf Schwarzböck, president för de österrikiska lantbrukssällskapens förbund, att EU-kommissionens plan inte alls lämpar sig som bas för Europas gemensamma lantbrukspolitik.
Frikopplingen av stöden från produktionen skulle enligt Österrikes lantbruksproducenter ha tre konsekvenser. Dels skulle systemet på ett fatalt sätt degradera bönderna till mottagare av socialhjälp. Å andra sidan skulle samhället snart reagera mot att en hel yrkesgrupp lyfter statliga pengar utan motprestation.
För det tredje riskerar reformen att förhindra utvecklingen inom agrarsektorn. Ett stöd som hänför sig till gården i stället för produktionen medför på sikt snedvridningar som hotar hela strukturer på landsbygden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab