Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.11.2016 / Landsbygdens Folk
Rekordmånga bönder skiftar till eko i Danmark
Enligt ministeriet är många jordbrukare redan ekologiska odlare och utvidgar produktionen. Samtidigt tilltar antalet nya bönder som är intresserade av en omläggning från konventionellt jordbruk till ekologisk produktion.
Miljö- och matminister Esben Lunde Larsen är nöjd över det stora intresset. Det är otroligt glädjande att så många jordbrukare vill producera ekologiska livsmedel. Dansk ekoproduktion är känd för sin goda kvalitet, konstaterar ministern i ett pressmeddelande.

Pengarna räcker för alla
Inom ministeriet räknar man med en stor efterfrågan på produkterna, både hos danska konsumenter och på exportmarknaderna. Därför är det lätt att förstå varför så många bönder vill lägga om till eko, säger Lunde Larsen.
Regeringen har med hjälp av Danske Folkeparti, Liberal Alliance och det Konservativa Folkepartiet tryggat finansieringen. Pengarna kommer att räcka för de många ansökningarna detta år, lovar miljö- och matministern.
De danska böndernas intresse för ekologisk odling går hand i hand med efterfrågeboomen för ekologiska produkter, både i de danska butikerna och utomlands. Hemma i Danmark har konsumtionen fördubblats sedan 2007.
Försäljningen av ekologiska matprodukter i Danmark har stigit till ett värde av sju miljarder danska kronor, närmare en miljard euro. Samtidigt har exporten mer än tredubblats mellan 2007 och 2014. Sverige och Tyskland är de viktigaste exportländerna.

Goda chanser att öka exporten
Esbe Lunde Larsen ser fortsatta tillväxtmöjligheter för den ekologiska produktionen. Både hemma och i andra EU-länder ökar antalet konsumenter som vill köpa produkterna. Exporten till Kina kan ytterligare utvidgas, menar ministern.
Ekomjölken är en av de mest populära ekologiska produkterna i Danmark.14,7 procent av alla ekogårdar producerar mjölk. Andelen är stor, eftersom de danska mjölkgårdarna sammantaget utgör 9,2 procent av det totala antalet bondgårdar i landet.
Den ekologiska grönsaksodlingen har också ökat kraftigt. Numera är 36 procent av alla morotsarealer ekologiska. De ekologiska morotsodlingarna omfattar i medeltal 70,3 hektar, vilket i stort sett motsvarar landets genomsnitt på 71,8 hektar.
Enligt den senaste statistiken odlades i Danmark 180.000 hektar enligt ekologiska metoder den 31 maj 2015. Exporten av ekologiska produkter ökade med 12 procent från 2013 till 2014.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab