Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.11.2016 / Landsbygdens Folk
EU och Kanada godkände Ceta
Under den så kallade ratificeringsfasen ska parlamenten i alla 28 medlemsländer och en rad regionala parlament godkänna dokumentet så att det uppfyller folkrätten. Ett enda parlament kan i princip ännu stjälpa projektet.
I samband med underteckningsceremonin framhöll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Ceta årligen väntas spara in upp till 500 miljoner euro, tack vare avlägsnade eller sänkta tullar på industri- och jordbruksprodukter.

Nya möjligheter för Europas jordbruk
Konkret har parterna kommit överens om att 99 procent av alla tullar ska avlägsnas. Undantag görs för vissa, ömtåliga jordbruksprodukter. Kanada får tullfritt exportera 50.000 ton nötkött och 75.000 ton griskött till EU per år.
Enligt kommissionen är det uppenbart att Ceta öppnar helt nya chanser för jordbruket och livsmedelsindustrin. Öppningen av EU-marknaden för vissa kanadensiska produkter balanseras upp av växande exportmöjligheter.
Det blir betydligt lättare att exportera viktiga europeiska produkter som ost, viner, starksprit, frukt och grönsaker, förädlade livsmedel och EU-specialiteter med geografisk ursprungsmärkning till den kanadensiska marknaden.
Kommissionen understryker att Kanada beviljar specialstatus för EU-produkter med geografisk ursprungsmärkning. Förteckningen omfattar mer än 140 specialprodukter från olika europeiska länder.
Ceta kommer inte på något sätt att påverka de europeiska principerna för livsmedelssäkerhet, försäkrar kommissionen. Detta gäller också tillstånden för genförändrade produkter och förbudet mot hormonbehandlat nötkött.
Vallonien försökte i sista ögonblicket ännu stoppa avtalet genom att hänvisa till riskerna för den inhemska produktionen av nötkött. Belgen kunde avvärja blockaden genom kravet på en skyddsklausul som i nödfall träder i kraft om marknadsstörningar hotar.

Mer tid för TTIP
EU-kommissionen har för första gången medgivit att tiden löper ut för TTIP-förhandlingarna med USA. Det är omöjligt att nå en överenskommelse inom utsatt tid innan nästa president träder till i Washington.
Vid Ceta-ceremonin konstaterade handelskommissionär Cecilia Malmström att TTIP tar mer tid i anspråk än beräknat. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker betonade att TTIP måste uppfylla minst samma standarder som Ceta.
Avtalet med Kanada blir en måttstock för fortsatta förhandlingar om andra frihandelsavtal, förklarade Juncker. Ceta slår fast en global standard som inte får underskridas. Förhandlingar pågår om ett tjugotal handelsavtal.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab