Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.11.2016 / Landsbygdens Folk
Mercosur kan bli nästa mål för EU
I sexton års tid har parterna försökt nå enighet, utan resultat. Denna gång kunde den första samtalsrundan efter ett långt uppehåll slutföras i oktober i Bryssel. Förhandlingarna varade en vecka och tongångarna var mer positiva än på länge.
I en gemensam kommuniké understryker förhandlarna sin tillfredsställelse med resultatet. Träffen betecknas som både konstruktiv och produktiv. Parterna framhåller att framsteg redan har skett. På den vägen vill man fortsätta.
Nästa runda ska äga rum i mars nästa år. EU-sidan ser denna gång större chanser att lyckas. I tidigare omgångar har interna strider mellan Mercosurländerna försvårat vettiga samtal mellan huvudparterna.
Situationen har förändrats genom regeringsskiftet i Argentina. Under tidigare samtal försvårade Argentinas peronistiska regering alla nya initiativ genom sin protektionistiska handelspolitik.
Den nya liberala regeringen under president Mauricio Macri är mån om att öppna handelsförbindelserna till omvärlden. Argentina har större frihet än tidigare att följa spelreglerna.
EU och Mercosur hoppas att ett handelsavtal ska medföra ömsesidiga fördelar. Av de sydamerikanska länderna har krisdrabbade Brasilien länge försökt knyta starkare ekonomiska band med EU men Argentina har alltid kommit emellan.
Jordbruket kan bli det största problemet i förhandlingarna. De sydamerikanska länderna vill framför allt exportera jordbruksprodukter till EU. I gengäld förväntar EU att Mercosur öppnar sina gränser för varor och tjänster från Europa.
Detta upplevs som ett hot av flera EU-länder. Frankrike, Irland och Polen är mest kritiska mot ett frihandelsavtal med Mercosur.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab