Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.9.2002 08:15:30 / LF
EU fick WTO-tillåtelse för sanktioner mot USA
Världshandelsorganisationen WTO har givit EU rätt att införa sanktioner mot USA till ett värde av mer än fyra miljarder euro. Enligt WTO är sanktionerna en rimlig motåtgärd till de ogiltiga skattelättnader som beviljas amerikanska exportföretag.
I tvisten gav WTO den europeiska unionen rätt på alla punkter. Sanktionssumman på 4,11 miljarder euro blev därför rekordstor. Den avspeglar samtidigt det rådande kyliga klimatet i handelsförbindelserna mellan EU och USA.
EU:s handelskommissionär Pascal Lamy konstaterar att WTO-beslutet visar att världshandelsorganisationen menar allvar i sina strävanden att få USA att följa reglerna.
Nu förväntar sig EU att USA ska följa organisationens påbud genom att raskt avlägsna de illegala skattelättnaderna. Enligt Lamy ska EU-kommissionen utarbeta en förteckning över de USA-produkter som berörs av eventuella sanktioner.
Men EU vill helst vänta med att införa strafftullarna, eftersom detta också skulle drabba EU:s export till USA. Och den är större än den amerikanska exporten till Europa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab