Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
26.8.2016 / Landsbygdens Folk
Minskad mjölkproduktion kan berättiga till stöd
Meningen med stödet är att mjölkbönderna i Europa ska minska sin produktion.
- Alla producenter inom EU är på samma linje. Sammanlagt ska 150 miljoner euro betalas ut inom EU.
Stödet förväntas uppgå till 14 cent per liter och gäller enbart komjölk som levereras till mejerier, inte direktförsäljning. De stödberättigade mjölkgårdarna ska ha haft produktion i juli i år, gårdar som avslutat produktionen tidigare kan inte ansöka.
- Stöd kan betalas ut för en minskning på högst 50 procent från i fjol. Minskar produktionen mera får man inte stöd för den överskridande delen.

Kort ansökningstid
Detaljerna för stödansökan kommer att klarna under slutet av veckan, säger Åberg. Som det ser ut nu kommer stödansökan att vara öppen endast en vecka, 16-23.9 2016.
- För att kunna omsättas i praktiken måste EU-kommissionen ge ut en delegerad förordning där detaljerna i stödsystemet slås fast. Sista dagen för EU att ge ut förordningen är 15.9, men den kan komma tidigare beroende på när den blir klar. Sedan måste statsrådet komma med en nationell förordning, och först efter det kan ansökningsprocessen komma igång.
Ansökningstiden går ut samtidigt i hela EU, finsk tid klockan 13 den 23.9.
- Ansökningarna lämnas in i pappersform eftersom det inte kommer att finnas tid att utveckla ett elektroniskt ansökningssystem, berättar Åberg.
Kommunerna har sedan två dygn på sig att gå igenom ansökningarna och lämna in dem till Bryssel. Enligt Åberg är det just tidtabellen som är den största utmaningen.
- Även om EU-förordningen skulle bli klar redan i början av september blir ansökningstiden högst ett par veckor. Därför gäller det redan nu att leta upp kvitton och verifikat på hur mycket du producerat förra året och uppskatta hur stor minskningen blir i år.
Det lönar sig att vara noggrann.
- Om du uppskattar att produktionen sjunker med 50 procent och den i själva verket sjunker bara 10 procent så blir även ersättningen lägre, säger Åberg. Samtidigt kan man inte heller få ersättning för en större mängd än vad man ansökt om, fastän den verkliga minskningen skulle bli större.

Andra delen klarnar senare
Del två av EU:s krisstödspaket är för Finlands del 7,5 miljoner euro, berättar Åberg. Det är ännu oklart hur stor den nationella tilläggsfinansieringen kommer att vara.
- Budgetförhandlingarna inleds 31.8 och då klarnar det hur mycket som läggs till stödet för Finlands del.
Stödet kan inte heller betalas ut på vilka grunder som helst.
- En grundregel är att stödet måste bidra till att förbättra marknadsläget, och det kan riktas till mjölk-, svinkötts- och nötköttsproduktion samt lammkött. Här är beredningen ännu på hälft, men vi återkommer så fort mera information finns att ge, säger Åberg.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab