Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
26.8.2016 / Landsbygdens Folk
De nya landskapen kommer också att få hand om jordbruksförvaltning och avbytarverksamhet
Enligt informationen kommer Finland parallellt med det här att få ett enda gemensamt nationellt regionförvaltningsverk som ska omfatta andra delar av de nuvarande NTM-centralerna, antagligen närmast miljöförvaltning och sådana miljötillstånd som inte kommunerna utan NTM-centralerna tar ställning till i dag. Huruvida det kommande förvaltningsverket får egen besvärsrätt så som NTM-centralerna har i dag, är inte helt klart.
Tydligen blir verksamhetsorterna mycket långt de samma som i dag och tjänstemännen skulle sitta på samma platser, men arbetsuppgifterna skulle ändå gå att fördela över hela landet.
Anu Vehviläinen erkände i alla fall på informationen att mycket ännu är öppet. Diskussionen inom ministerierna och de arbetsgrupper som bereder reformen av landskapsförvaltningen om vilken roll det nya förvaltningsverket skulle få pågår ännu för fullt.

Verksamheten börjar januari 2019
De kommande landskapen inleder sin verksamhet permanent i januari 2019. Då koncentreras alltså slutgiltigt de nuvarande landskapstäckande uppgifterna samt sådana som går över kommunernas gränser eller omfattar fler kommuner - till exempel samkommunerna - till landskapen.
Hittills har social- och hälsovården fått mest uppmärksamhet, men reformen berör också NTM-centralernas, arbetskrafts- och näringsbyråernas, landskapsförbundens och räddningsväsendets uppgifter. Parallellt med detta reformeras alltså regionförvaltningsverken.
Enligt regeringens riktlinjer från 5 april i år är ansvaret för markanvändningen i vilket fall som helst fortfarande hos kommunerna, som innehar planläggningsmonopolet. Således kom det också antydningar på minister Vehviläinens info om att landskapsplanens juridiska status ska diskuteras i beredningen.
Regeringen presenterade de första utkasten av sitt digra lagpaket 29 juni. En del av utkasten är som bäst på utlåtanderunda.
- Målsättningen är att regeringen ska ha sina propositioner klara ännu på det här årets sida.
Anu Vehviläinen låter helt tydligt förstå att det handlar om ett mycket komplext paket, både när det gäller förvaltning och finansiering.
Hon hoppas i övrigt på att utkasten till propositioner ska komma ut på svenska innan allt för länge.

Landskapen får själva bestämma
Avsikten är att landskapen ska få utforma sin struktur hur de vill. Det ska dock finnas ett landskapsfullmäktige, en styrelse och en landskapsdirektör samt en förvaltningsstadga.
- Förvaltningen ska emellertid inte kunna besluta om strukturen i landskapet, det är de folkvaldas uppgift, underströk Anu Vehviläinen.
Beslutsfattarna på den regionala nivån ska väljas i allmänna val, men det ska också vara möjligt att komma med medborgarinitiativ, tillsätta olika råd och så vidare.
I det sammanhanget passar minister Vehviläinen på att påpeka att de som väljs in i landskapsfullmäktige representerar landskapet, inte sin kommun.
Det första fullmäktige väljs vid följande presidentval i januari 2018.
- Det är med en viss avsikt valet hålls samtidigt med presidentvalet, säger ministern. Vi önskar ett livligt valdeltagande.
Hon säger att det blir problematiskt för legitimiteten om valdeltagandet stannar under 50 procent vid val till landskapen och medger att det kan bli en utmaning att aktivera väljarna.
- Kommunalvalen brukar till exempel ha lägre valdeltagande än riksdags- och presidentval.

Staten finansierar
Landskapens verksamhet kommer att finansieras med skattepengar från den statliga inkomstbeskattningen. Samtidigt ska de kommunala skattesatserna och statsandelarna till kommunerna sänkas i motsvarande omfattning.
Lagstiftningen ska också stadga om landskapens bolagiseringar, det vill säga när landskapen grundar eller tar över bolag, som exempelvis levererar varor och tjänster, från samkommunerna.
Det ska även bli möjligt för landskapen att ta kortfristiga men inte långfristiga lån.
Anu Vehviläinen försäkrar i sammanhanget att någon landskapsskatt inte är under beredning.
Minister Vehviläinen deltar i regionala tillställningar för att diskutera landskapsreformen nu under augusti och september.
Den 6 september besöker hon Åbo, den 13 september Vasa, den 19 Karleby och den 27 Nyland.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab