Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
19.8.2016 / Landsbygdens Folk
Potatisodlingar översvämmade i Tjöck
- Det är åtminstone en meter djupt här på åkern, eftersom inte ens blasten är synlig. Det handlar om stora skador för mig och många andra odlare. Det är bedrövligt, säger han.
För hans egen del är cirka 14 hektar mat- och sättpotatis som ligger under vatten och har förstörts. Redan nu står det klart att det ekonomiska bortfallet är stort.
Översvämning
- Det handlar helt säkert om 50.000 euro som gick upp i rök i och med översvämningen. Jag var hit och kollade och det såg riktigt bra ut för några dagar sedan men nu är katastrofen ett faktum.
Bredvid honom står Peter Sjöblom och Kjell Utfolk. Sjöblom hade i måndags och tisdags cirka två hektar med morötter och cirka fyra hektar potatis under vatten. Utfolk räknar i sin tur med skador på cirka tolv hektar.
- Jag odlar ekologisk stärkelsepotatis och cirka 95 procent av den odlingen är förstörd. Det handlar om stora summor som nu går förlorade. Jag räknar med åtminstone 4.000 euro per hektar så det innebär ett bortfall på närmare 50.000 euro för mig, säger Utfolk besviket.
Sjöblom fortsätter:
- Jag och många andra odlare hade också satsat på nytt utsäde som kostade cirka 1.700 euro per hektar. Det handlar om betydande förluster.

Tjöck å måste rensas
Orsaken till översvämningarna i Tjöck är inte de omkring 75 millimeter regn som föll i slutet av förra veckan. Problemet är att ån är i behov av att iståndsättas för att klara avrinningen från andra områden.
- Det regnade cirka 95 millimeter i området nordost om Tjöck och det är avrinningen därifrån som ån inte klarar av. Ån har vuxit ihop på många håll och slammat igen och nu får vi ta smällen igen, konstaterar de tre odlarna.
Senast katastrofen var ett faktum var 2012. Då svämmade Tjöck å över och resultatet blev stora skördeskador för odlarna. Men varför har inte några åtgärder vidtagits?
- Tjöck å ägs av staten, men ingenting har gjorts. Ingen statlig myndighet, i synnerhet inte NTM-centralen, har gjort något och ingen vill ta ansvar. Nu får vi odlare ta smällen igen, säger Antfolk.
En som har ansökt om lov att gräva bort slam- och växtmassor är Kjell Utfolk. Han har i två år kämpat för att få tillstånd av NTM-centralen för att åtgärda en del av problemen i Tjöck å.
- Jag hoppas på ett positivt svar innan nästa sommar. Jag har gjort en ganska grundlig ansökan så jag borde få tillstånd för att gräva, säger han.

Eget initiativ
Utfolk har bekostat planeringen själv och kommer också att utföra grävarbetet på egen hand. Är det verkligen rätt att odlarna själva är tvungna att vidta åtgärder?
- Men vad ska jag göra när ingenting händer? Att gräva bort en del slam i Tjöck å kostar betydligt mindre än vad den här översvämningen kommer att göra.
En orsak till att ansökningen har dragit ut på tiden skyller Utfolk på sig själv. Det tar tid att färdigställa alla nödvändiga blanketter för att få tillståndet. En annan är att en utredning om det finns åkergrodor har dragit ut på tiden.
- Medan NTM-centralen har utrett om det finns grodor här har våra åkrar svämmat över. Nu är jag ganska säker på att grodorna man söker har drunknat, säger Antfolk, som tycker det är huvudlöst att privatpersoner själva hamnar att vidta åtgärder för att Tjöck å inte ska svämma över i framtiden.
Ännu i tisdags var vattenföringen i Tjöck å kring 80 kubikmeter per sekund. Andra österbottniska åar som svämmade över i början av veckan var Vörå, Malax, Pörtom och Närpes åar. I synnerhet i Vörå var översvämningarna omfattande.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab