Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
19.8.2016 / Landsbygdens Folk
Översvämningar hotar också skörd av frilandsgrönsaker
- Jag fick faktiskt klä av mig byxor och stövlar och hoppa ner i ett dike för att med tårna rensa bort gräs och kvistar. Nu fungerar dräneringen bättre men det har blivit lite översvämningar, säger han.
Jämfört med delar av Norra Österbotten har Korsholm fått litet regn i sommar. Men sedan den 1 augusti har det nu kommit över 160 millimeter och natten till i måndags steg vattennivåerna i åar, bäckar och diken rejält.
Själv fick Finne delar av åkrarna översvämmade.
- Här ligger blomkål och broccoli under vatten, likaså purjolök. Värst drabbat är en del av isbergssallaten som är helt under vatten. Den här sallaten kommer inte att kunna skördas utan är förstörd, konstaterar han och plockar upp bråte ur en vattenfylld bäck.
Men enligt Finne är det ingen katastrof ännu.
- Nej, det är det inte. Men om det fortsätter regna kan det bli problem då marken inte bär skördemaskinerna. Det enda vi kan hoppas på är att vattnet rinner snabbt undan och att vi får en torrare höst, säger han.
En orsak till att skadorna inte är omfattande i det här skedet är att delar av bäcken rensades i våras. Om den åtgärden inte hade blivit gjord kunde det ha varit betydligt värre nu.
- Då hade det nog handlat om rätt stora översvämningar. Vi hade tur som fick åtgärdad rensningen i våras.
Redan förra veckan kunde en del spannmålsodlare i Vasaregionen inleda skördearbetet, men på grund av regnen står tröskorna nu stilla.
- Förhållandena är dåliga för spannmålsodlarna med mogna grödor. Jag odlar själv spannmål och av rågen blir det troligen ingen brödsädskvalitet på grund av regnet. Jag har också kummin som är moget, men den kommer jag inte att kunna tröska på flera dagar, säger Finne.
Och fortsätter:
- Det värsta nu är att utbudet av halm minskar på grund av regnet. Flera producenter i norra Österbotten har behov av halm och har räknat med att köpa av odlarna härifrån, men nu blir det knappast något till salu.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab