Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
19.8.2016 / Landsbygdens Folk
Betydligt sämre vallskörd än normalt i norra Österbotten
Det är definitivt utmanande tider för producenterna i norra Österbotten. Regnet har öst ner under sommaren och både spannmålsodlarna samt mjölk- och nötköttsproducenterna har drabbats hårt av skördeskador.
- Vi ligger efter både gällande mängd och kvalitet och det gör att vi måste komplettera med kraftfoder. Det leder till extra kostnader samtidigt som producentpriserna är låga och ekonomiskt är det en stor utmaning för alla. Som jordbrukare klarar man en motgång här och där, men nu känns det som att allt är emot oss. Inte ens vädret är gynnsamt och de bibliska termerna har haglat tätt bland producenterna på sistone, säger Åsvik.

Ingen plan B
Ett alternativ är att skörda spannmål som helsädesensilage men utbudet är obefintligt i år.
- Det finns inte spannmål i regionen nu heller och därmed finns egentligen ingen plan B. Många tvingas nu försöka hitta grovfoder men det blir en utmaning.
Åsvik konstaterar att husdjursproducenterna nu är illa ute. För det första har de satsat i utsäde och gödsel och får ingen eller knapp skörd. Utöver det måste de köpa in foder för att komplettera bortfallet.
- Nötköttsproducenterna får inte heller halm som de normalt får, vilket ökar utgifterna.
Enligt Åsvik började det relativt bra, men så kom regnen med stormen kring den 9 juni. En del hann ta första vallskörden innan regnen medan andra, på grund av regnet som bara fortsatte, skördade ovanligt sent.
- De som hann ta första skörden i tid kommer troligen att satsa på tre skördar också i år. Men det finns också de som kunde skörda första gången först i juli och det leder till sämre kvalitet. Det har varit mycket problematiskt på grund av regnen, konstaterar han.

Svämbrunnarna överfulla
Ett annat stort problem är spridningen av sväm. Åsvik visar en av svämbrunnarna som vanligen brukar vara tom vid den här perioden. Nu är den överfull.
- På grund av de stora vattenmängderna går det inte att sprida sväm. Marken bär om man kör en gång, men vid infarterna och vändtegarna blir det förstört. Vi har inte kunnat sprida lika mycket sväm som vi önskat och det kan bli problem med lagringskapaciteten till vintern om regnen fortsätter.
Hur ska ni göra?
- Vi måste hitta någon form av lösning gällande lagringen av sväm. Men om det fortsätter regna blir det inte lätt. Att lagra någon annanstans är för dyrt och vi måste bara lyckas hitta sätt att sprida det under hösten.
Det som krävs nu för att producenterna i området ska kunna bärga en eventuell tredje skörd är torrare väder. Men förra helgen regnade det mycket i området och under den här veckan har det dåliga vädret fortsatt.
- Nu är markerna så mättade att det krävs nästan en vecka av uppehåll innan det går att börja skörda. Slås gräset när det är fuktigt torkar det inte heller. Vi kan bara hoppas på uppehåll de närmaste veckorna.
Åsvik är också orolig för nästa år gällande vallodlingen. Djurbönder som i år har sått spannmål med insåning av vall till nästa år kan få problem om det misslyckas.
- Om de inte får tröskat kan det hända att det inte blir någon förstaårsvall nästa år. Här i området har vi redan för liten areal förstaårsvallar, vilket är oroande eftersom de ger bäst skörd. Äldre vallar ger vanligen sämre skördar och på så sätt påverkar det här dåliga året också nästa, säger han.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab